Slovenija
284 ogledov

Bivak Jezera II: Nadomestna gradnja v osrčju Triglavskega narodnega parka

Bivak Jezera II
1/9
Anže Čokl
Člani Alpinističnega odseka Jesenice so postavili nov bivak v Triglavskem narodnem parku.

"Po letu dni raznih zapletov, zakonskih omejitev zaradi lokacije v osrčju Triglavskega narodnega parka, predvsem pa zaradi prostovoljnih ur dela članov alpinističnega odseka Jesenice ter odločenosti posameznikov, je rekonstrukcija bivaka II na Jezerih naposled uspešno končana!" je sporočil Anže Čokl. 

Kralj vseh bivakov

Bivak II na Jezerih je nudi zatočišče na 2118 m. Kralj vseh bivakov stoji visoko nad dolino Vrata in na najlepši lokaciji v Triglavskem narodnem parku - z razgledom na mogočno severno steno Triglava. Bivak nudi zavetje do šestim obiskovalcem s skupnim ležiščem, klopjo, zložljivo mizo, priročnim skladiščem ter dvojnim USB priključkom za polnenje mobilnih telefonov.

Bivak je bil na istem mestu prvič postavljen leta 1936. Zasnovali in zgradili so ga Skalaši - starojeseniški alpinisti, ki so ves material na goro znosili na lastnih plečih. Kljub preprostim materialom je bivak 80 let kljuboval ekstremnim vremenskim pogojem. 

Stari je zdaj v muzeju

Lansko jesen je bil stari bivak zaradi dotrajanosti s helikopterjem Slovenske vojske prepeljan v dolino in poklonjen Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani, kjer si ga je mogoče ogledati.

Novi bivak je ohranil osnovno obliko. "V občutljivem okolju, kjer veljajo posebne zakonitosti, smo se učili od naših prednikov. Preverjeno rešitev bivaka, ki je ekstremnim razmeram visokogorja - orkanskim sunkom vetra, izjemnim količinam snega, mraza in tudi sončne pripeke - uspešno kljubovala 80 let, smo nadgradili in izboljšali. Dejansko ni tako starih sodobnih rešitev oblik, materialov in detajlov, ki bi v praksi pokazali, da delujejo. Ker je okolje občutljivo, pristop zahteven in morebitna popravila izjemno težka, smo z novim bivakom ohranili preverjene tehnične rešitve, ki več kot očitno delujejo v resničnem življenju,« je dejal Darko Bernik, konstrukter novega bivaka.

Na to mesto so sicer želeli postaviti nekoliko modernejši bivak, a  očitno niso dobili dovoljenj, zato so zanj našli alternativno lokacijo pod Skuto. Ogledate si ga lahko tukaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Dixon 09:56 04.oktober 2016.

    Super! Ampak škoda, da rabijo milijone prostovoljnih in brezplačnih ur za to, da se tole uredi.P.S. Pa upam, da se ne bodo našli turisti, ki boto tole izrabljali za zastonjkarsko prenošišče.

  • blueone 20:04 03.oktober 2016.

    Pohvalno, zelo lepo!