Slovenija > Črna kronika
120 ogledov

Bivša kriminalistka ne priznava, da bi brskala po sodelavcih

Blaž Ereiz, Denis Softić Anže Petkovšek
Bivša kriminalistka ni čakala, da bi jo na sodišče pospremila policija, ampak je k sodnici pristopila sama.

Odpuščeni kriminalistki Maji Tanasić, h kateri se je takoj po tragičnem ropu pošte v Kresnicah pri Litiji junija 2011 zatekel Blaž Ereiz, eden od dveh roparjev, ki je med ropom ustrelil poštno uslužbenko, bodo v naslednjih mesecih začeli soditi na ljubljanskem okrožnem sodišču.

A ne zaradi nudenja pomoči oziroma zatočišča Ereizu. 33-letna Tanasićeva se bo morala na sodišču zagovarjati zaradi domnevnih zlorab osebnih podatkov svojih nekdanjih sodelavcev oziroma neupravičenega brskanja po policijskih evidencah.

Krivde ne priznava

Tanasićevi je sodnica, ki vodi postopek proti njej, sicer najprej ponudila, naj sama prizna krivdo in se v zameno zato s tožilstvom pogodi za kazen. Tanasićeva pa je to ponudbo zavrnila, saj krivde ne priznava, zato bo sodnica zdaj določila datum začetka sojenja.

Tožilstvo ji je v zameno za priznanje krivde sicer ponudilo dveletno pogojno zaporno kazen, ki pa je ne bi bilo treba odslužiti, če bi v naslednjih štirih letih ne bi storila novega kaznivega dejanja.

Tanasićeva bi sicer na sodišče morala že pred enim tednom, ko jo je sodnica zaman čakala. Zaradi tega je sodnica ponjo nameravala poslati celo policijo, ki bi jo prisilno privedla, a se je Tanasićeva očitno le odločila, da na sodišče pride sama.

Na zatožno klop zaradi preverjanja sodelavcev

Tanasićeva je brez službe sicer ostala le malo po ropu v Kresnicah. Med nadzorom, ki so ga opravili njeni nekdanji delodajalci na Policijski upravi Ljubljana, so namreč ugotovili, da obstaja resen sum, da je kot kriminalistka večkrat zlorabila svoj položaj. Njeni vpogledi v policijske in upravne evidence sodeč po ugotovitvah tega nadzora niso bili vedno upravičeni. Brskala naj bi namreč za podatki o približno 280 imenih, med njimi 35 policistih, zlasti tistih, ki so preiskovali najtežje oblike kriminala, s čimer naj bi ogrozila tako postopke kot preiskovalce.

Na policiji sumijo, da naj bi leta 2010 med drugim posredovala podatke s podrobnostmi o nekaterih postopkih celo nekaterim osumljencem kaznivih dejanj.

Doletela jo je odpoved delovnega razmerja, ki jo je nato zaman poskušala izpodbiti s tožbo na delovnem sodišču, ki pa je pritrdilo policiji oziroma ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), da je bila odpoved službe Tanasićevi povsem pravilna in zakonita.

Hkrati pa so jo bivši delodajalci tudi kazensko ovadili oddelku na specializiranem tožilstvu (SDT), ki se ukvarja s pregonom kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešili policisti. Zato ji zdaj grozi do pet let zapora.

Komentarjev 1
  • asmas 16:59 17.marec 2015.

    kje je pa kakšna slika te "pokvarjene "bivše kriminaliske????????