Slovenija
80 ogledov

Bivši ministrici Klavdiji Markež zaradi plagiatorstva odvzeli naziv magistrica

Klavdija Markež Anže Petkovšek
Fakulteta za državne in evropske študije (FDUŠ) je Klavdiji Markež, šolski ministrici, ki je po petih dneh odstopila zaradi plagiatorstva, odvzela naziv magistra državnih in evropskih študij

Markeževa je prepisala več kot tretjino magistrske naloge. Senat je ugotovil, da je 37 odstotkov magistrske naloge Markeževe delo drugega avtorja, pri čemer delo slednjega ni bilo nikjer citirano in je bilo predstavljeno kot avtorsko delo Markeževe.

Na FDUŠ še ugotavljajo, da omenjeni prepisani del zajema pet ključnih teoretično/konceptualnih poglavij naloge ter numerično in vsebinsko njen pomemben del. Pri tem senat dodaja, da so bili ustaljeni standardi citiranja na fakulteti znani in jih je predpisoval tudi zakon o avtorskih pravicah.

"Delo ni plod njene lastne ustvarjalnosti"

V sporočilu za javnost na fakulteti poudarjajo, da pravilnik fakultete zahteva, da je zaključno delo v pomembnem delu rezultat diplomantovega lastnega dela, njegove ustvarjalnosti in dosežkov.

"Ker je Klavdija Markež v 37 odstotkih naloge v petih ključnih teoretično/konceptualnih poglavjih večino dobesedno prepisala od drugega avtorja, ta pomemben del magistrske naloge tako očitno ni del njenega lastnega dala, plod njene lastne ustvarjalnosti in dosežkov," so zapisali.

Po oceni senata so zato izpolnjeni vsi pogoji za odvzem znanstvenega naslova.

Markeževa lahko zoper odločbo sproži upravni spor.

Markeževa je kot ministrica za izobraževanje, znanost in šport svoj odstop ponudila 1. aprila, le nekaj ur potem, ko se je v javnosti razvedelo, da je pomemben del njene magistrske naloge prepisan z ene izmed diplomskih nalog. Premier Cerar je njen odstop še isti dan sprejel. Kmalu zatem se je odrekla tudi mestu poslanke.

 

Komentarjev 15
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:53 23.maj 2015.

    Verjetn je to sam vrh ledene gore in je tistih z nelastnim delom prisluženih diplom, magisterijev v bistvu še več. To je tud problem akademike ker je nelogično da bi bil vsak nadarjen za razne spise, diplome, magisterije..obenem je pa ...prikaži več dost strokovnjakov ki znajo svoj poklic čist dobro opravljat in to kljub temu, da tega akademskega birokratskega umetništva ne znajo pisat.

  • dragec 17:35 22.maj 2015.

    Ne Jaki, nimam diplome o končani visoki šoli. Sem ponosen delavec s končano poklicno šolo in zdaj se javno opravičujem g Skeptiku.

  • s.i.k. 17:34 22.maj 2015.

    .spet mivka. eni izpostavljeni vzeli. kaj pa vsej množici ostalih ?. / dvomim , da ni nikogar več, ki ni plonkal . po predpisih