Slovenija
24 ogledov

To ni prvi april, pivo bo dražje

Pivo in cvetje Gregor Katič
Vlada. Napovedano zvišanje trošarin, slovenski trgovci dvigajo cene.

Podražitve. S 1. aprilom bo dvig trošarin povzročil zvišanje cen piva in žganih pijač. Če bodo trgovci dvignili ceno le za višino trošarine, se bo steklenica piva podražila za približno sedem centov.

Uvozniki nezadovoljni

Prizadeti bodo tudi uvozniki alkoholnih pijač. Po besedah predstavnika G3 Spirits, enega od večjih uvoznikov pri nas, ki uvaža tudi znamki Jack Daniel's in Jägermeister, je to slab ukrep za slovensko gospodarstvo. "Praktično odganjajo večje kupce v tujino, na primer v Avstrijo."

V Pivovarni Laško dodajajo, da je slovenska industrija piva že zdaj bolj obremenjena s trošarinami kot konkurenca v Evropski uniji (EU), ob tem pa smo ena od redkih držav, ki nima trošarine na vino. Predvidevajo, da bo sprejeti ukrep vplival na manjšo potrošnjo piva in 
večjo potrošnjo vina.

Postavlja se vprašanje smiselnosti dviga trošarin v luči javnofinančnih prilivov, saj bi utegnili biti kratkoročni pozitivni učinki precej manjši kot pa negativni vpliv na javno blagajno ob morebitni manjši porabi in posledično nižjem prihodku iz DDV.

Komentarjev 2
  • jst 09:43 22.marec 2012.

    Vino se smatra pod hrano, sicer pa se ve koliko vinca se doma pridela in od tistega nemogoče da dobijo kaj veliko trošarin. Če že trošarine bi morali dati na vse odločitve politikov in za vsako novo afero.

  • redcock 09:20 22.marec 2012.

    Me prav zanima zakaj se ne uvede TUDI trošarina na vince.