Slovenija
60 ogledov

"Zakaj niste k odstopu pozvali drugih ministrov?"

Članica kolegija Zveze CoS Julijana Bizjak Mlakar Saša Despot
Julijana Bizjak Mlakar je pred poslanci in poslankami v državnem zboru podala izjavo, da nepreklicno odstopa z mesta ministrice za kulturo, potem ko predstavila svoj pogled na opravljeno delo.

"Verjetno sem edina ministrica, ki jo razrešujete zato, ker nisem brezpogojno poslušna vašim zahtevam, ki bi pomenile ravnanje v nasprotju z zakonskimi predpisi," je dejala pred poslanci in poslankami. "Naloga je bila dodeljena več ministrom, z realizacijo sklepov pa se je ukvarjalo le moje ministrstvo v okviru svojih pristojnosti. Zakaj drugih ministrov, ki so prav tako zadolženi ali pristojni za realizacijo istega sklepa, niste pozvali k odstopu?"

Dva milijona vzeli iz kulture

Vhod v Antonijev rov | Avtor: Dunja Wedam/TIC Idrija Dunja Wedam/TIC Idrija
Ponovno je poudarila, da ministrstvo za kulturo sklepov vlade o rudarjenju v javnem kulturnem zavodu Idrija samo ne more izvršiti, saj za to nima ustreznih znanj, kadrov in finančnih sredstev. 

"Znano je, da sredstva v proračunu gospodarskega ministrstva ne zadoščajo za financiranje rudnikov," je poudarila v govoru. "Vlada je dva milijona kulturnega denarja preusmerila v javni kulturni zavod CUDHg."

V odstopni izjavi je še dejala, da se ne vidi v vladi, ki deluje v interesu lobijev in najpremožnejših, zanemarja pa zakonitost in moralnost, predvsem pa ne vidi težav običajnih ljudi, ki plačujejo davke, upoštevajo zakone in jim je dostojanstvo ukradeno. 

Predsednik vlade je v odzivu na to njeno izjavo poudaril, da z lobiji nima nič. 

S študijami utemeljuje, da je ravnala prav

Kulturno ministrstvo je sicer pred njenim nastopom v državnem zboru na naslove medijev poslalo e-naslove treh ekspertiz glede sklepov vlade o prenosu rudarskih poslov na kulturo, s katerimi ministrica utemeljuje svojo odločitev, da njeno ministrstvo ne bo skrbelo za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring v nekdanjem rudniku živega srebra Idrija, saj naj ne bi razpolagali "s strokovnimi, kadrovskimi, nadzornimi in finančnimi pogoji".

Študije so naredili Inštitut za pravo Evropsko unije, specializiran za rudarstvo, Odvetniške družba Pirc Musar in Zavod za varstvo kulturne dediščine RS. "Pri zadnji zadnji stavek jasno pove, da rudarske dejavnosti ne sodijo k dejavnostim varstva kulturne dediščine," je v elektronski pošti danes zjutraj, nekaj ur pred njeno razrešitvijo, zapisalo ministrstvo.

Dovolj podpore za razrešitev

Če ne bi odstopila sama, bi jo sicer danes razrešili poslanci in poslanke same, potem ko je predlog za njeno razrešitev konec preteklega tedna podal predsednik vlade Miro Cerar

Miro Cerar | Avtor: EPA EPA
Podporo Cerarjevemu predlogu so napovedali v SMC, ZL in NSi, najverjetneje pa bi ga podprla tudi SD.

Ministrica se bo po ostopu vrnila v poslansko skupino DeSUS, na ministrskem stolčku pa naj bi jo predvidoma nadomestil Tone Peršak

Vrnila se bo v poslanske klopi

Prvak DeSUS Karl Erjavec poudarja, da je sam ministrico ves čas podpiral, obenem pa priznava, da razume tudi premierja, da je predlagal njeno razrešitev, če z njo ne more več sodelovati. 

Začasno bo vodenje resorja prevzel minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Premier je ocenil, da je ministrica s svojim delovanjem, predvsem pa nedelovanjem, sprožila za slovensko kulturo negativne posledice in procese.

Kapljo čez rob je dodalo njeno kljubovanje sklepom v zvezi z idrijskim rudnikom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 33
  • Jagijagi1 12:33 26.april 2016.

    Cela vlada je za en k......!

  • jezero 12:12 26.april 2016.

    Lepo ga je Julijana poslala v oslovsko klop, tega Cerarja!

  • Zmago 08:44 26.april 2016.

    To ni upal povedati niti Pahor, niti Janša.