Šport > Zimski športi
51 ogledov

Bjørndalen: "Zabavno je premagovati mlajše"

Šipulin Ferry Bjoerndalen biatlon Pokljuka moška zasledovalna tekma Saša Despot
Legendarni Norvežan Ole Einar Bjørndalen je na olimpijskih igrah v Sočiju postal najuspešnejši zimski olimpijec. Z novima dvema zlatima kolajnama je namreč osvojil 13 odličij na največjem tekmovanju.
"Ne, nikakor ne. Tekmoval bom še dve leti, nato pa bo nepreklicno konec moje športne poti," je Ole Einar Bjørndalen v smehu odgovoril na vprašanje, ali bo čez štiri leta še poskusil povečati svojo zbirko olimpijskih kolajn.
 
"To, da sem najuspešnejši zimski olimpijec je zame izjemna čast. Za mano so zelo uspešne olimpijske igre, vse sem podredil uspešni pripravi na to tekmovanje. V tej sezoni mi je vse šlo po načrtih, zadnji treningi pred Sočijem pa so bili naravnost perfektni. Zaradi tega sem bil tudi tako uspešen," je še povedal dobitnik osmih zlatih, štirih srebrnih in ene bronaste olimpijske kolajne. 
 

"Motivacije je še dovolj"

Na svetovnih prvenstvih je bil 19-krat zlat, 11-krat srebrn in devetkrat bronast, v svetovnem pokalu pa je zbral rekordnih 94 zmag. "Motivacije je še vedno dovolj. Olimpijske igre so vrhunec za vsakega športnika, a na vsako tekmo se pripraviš po najboljših močeh. Do konca sezone je še sedem tekem, poskušal se bom odrezati čim boljše. Dodatna motivacija leži tudi v tem, da lahko premagujem mlajše fante. So odlični športniki, zabavno jih je premagati," se kljub vsem uspehom še ne namerava ustaviti Bjørndalen.
 
"Uspeh v Sočiju je le majhen razlog za nadaljevanje. Najpomembneje je, da sem še vedno hiter na smučeh," pravi odlični Norvežan, ki v zadnjih desetih letih ni veliko spreminjal treninga. "Trening je v 95 odstotkih enak kot pred desetimi leti. Nekoliko več moram sicer počivati. Najpomembneje je, da ostanem zdrav in da me ta šport še vedno zabava. Star sem 40 let, treba je biti pameten, moraš poslušati svoje telo. Z ekipo sem se odločil, da bom nadaljeval. Morda po svetovnem prvenstvu v Oslu ne bom zadovoljen z odločitvijo, a sem pripravljen tvegati."
 

Slovenci so simpatični

Na tokratni zasledovalni tekmi je osvojil tretje mesto. "Pokljuka mi je zelo všeč. Bilo je sicer nekaj vetra, a to le še poveča izziv. Rad imam močan veter na zasledovalnih preizkušnjah in tekmah s skupinskim startom, drugače pa je na 10 kilometrov, ko so razmere za nekoga lahko povsem drugačne kot za drugega," je še povedal in o jutrišnjem nastopu dodal: "Na tekmi s skupinskim startom lahko zmaga vsaj 10 tekmovalcev."
 
In kaj meni o slovenskih biatloncih? "So izjemno delavni, dobri, poleg tega pa tudi simpatični."  
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.