Šport
278 ogledov

Blanka Vlašić z javnim izražanjem vere vzbudila srd in reakcijo

Blanka Vlašić EPA
Na Hrvaškem se okrog ravnanja skakalke v višino na olimpijskih igrah v Riu še vedno krešejo mnenja.

32-letna Splitčanka Blanka Vlašić je na nedavnih olimpijskih igrah v skoku v višino osvojila bronasto kolajno. To ji je uspelo po seriji težkih poškodb, ki so prekinile kariero simpatične Dalmatinke. Ta je po olimpijski medalji posegla že v Pekingu 2008, ko je bila srebrna.

Vlašićeva je uvrstitev v finale skoka v višino v Riu obeležila z objavo na socialnem omrežju, ki je razburila mnoge. Zakaj? Ker je Vlašićeva, globoka vernica katoliške veroizpovedi, zapisala, da jo je tolažila "gospa" (sv. Marija, op. a.) in se ob tem zahvalila Bogu.

"Gospa me je tolažila že v ranem jutru ob vožnji na stadion. Rožni venec me vedno najbolj pomiri. Nekaj ur kasneje še eno olimpijsko finale. Niti knjiga ne bi bila dovolj, da vam pojasnim, zakaj je to še en čudež Božji. Vsa slava in zahvala Njemu," je zapisala Vlašićeva, ki je tudi po finalu izpostavila svojo vero in se zahvalila Bogu, po vrnitvi v domovino pa je svojo kolajno podarila Cerkvi.

Požela je številne njenemu ravnanju nasprotne, celo sovražno nastrojene komentarje, v nekaterih hrvaških medijih so kolumnisti razpravljali o primernosti tovrstnega izkazovanja vere s strani športnikov. A velik del hrvaške javnosti je Vlašićevo podprl, sedaj so se uradno oglasili tudi njeni športni kolegi.

"V tej svobodni, demokratični državi ..."

Blanka Vlašić | Avtor: EPA EPA
50 hrvaških nekdanjih in sedanjih športnikov se je podpisalo pod javno pismo, v katerem so obsodili napade na Vlašićevo in branili njeno pravico do izkazovanja vere.

Pod pismo so se podpisali tudi Goran Ivanišević, Petar Metličić, Žan Tabak, Luka Žorić, Jurica Golemac, Slavko Goluža, Franjo Arapović, Sandra Bošnjak, Nika Fleiss, Igor Bišćan, Damir Markota in številni drugi.

"V zadnjih dneh smo priča neverjetni hajki na Blanko, tako v delu medijev in kolumnistov, kot v sovražnih komentarjih večinoma nepodpisanih posameznikov. Hrvaška družba je očitno globoko razdeljena (...) Mi, ki smo predstavljali Hrvaško na največjih svetovnih tekmovanjih, ki smo s ponosom sprejemali medalje pod hrvaško zastavo, se zavzemamo, da lahko vsak v tej svobodni, demokratični državi na podlagi naše Ustave javno govori o svoji veri in pri tem ni podvržen sovražni kvazikritiki, zasmehovanju in omalovaževanju. Ne glede na to, ali gre za katolika, muslimana, pripadnika judovske, pravoslavne ali katerekoli druge vere, ima človek pravico povedati svoje prepričanje in mnenje," so med drugim zapisali hrvaški športniki.

Blanka Vlašić | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 35
  • hubertfast 10:09 22.september 2016.

    Če bi bOG obstajal bi bila zlata in to večkrat.....

  • Senior 19:52 21.september 2016.

    Ona ima Hudičev pogled in ne Božjega!

  • se_eden 15:53 21.september 2016.

    za ene pa batina...