Šport > Nogomet
47 ogledov

Blatter bo odstopil

sepp blatter EPA
Sepp Blatter bo odstopil z mesta predsednika Mednarodne nogometne zveze.

Sepp Blatter, ki je šele v petek dobil dovolj glasov za svoj peti predsedniški mandat na čelu Fife, je na novinarski konferenci obelodanil, da namerava odstopiti. Devetinsedemdesetletni Švicar, ki je Fifo vodil 17 let, bo odstopil zaradi korupcijskega škandala, v katerem se je Fifa znašla v zadnjih dneh.

Blatter je sklical izredni kongres, ki bo organiziran "takoj, ko bo mogoče". Do takrat bo ostal na svojem položaju. Švicar je sicer odstop napovedal dan potem, ko so generalnega sekretarja Jeroma Valckeja začeli povezovati s spornimi izplačili obtoženemu nekdanjemu podpredsedniku Fife Jacku Warnerju. Ameriško državno tožilstvo preiskuje nakazila v višini deset milijonov evrov.

"Temeljito sem premislil o mojem predsedovanju in 40 letih mojega življenja, ki ga je zaznamovala Fifa. Fifo ljubim bolj kot vse drugo in ji želim le najboljše. Za kandidaturo na preteklem kongresu sem se odločil v dobro nogometa. Toda moj mandat ni podprt z vseh strani. Zato bom sklical posebno zasedanje," je dejal Blatter.

"Organiziral bom izredni kongres, kjer me bodo zamenjali kot predsednika. Sam ne bom kandidiral. Sem prost vseh volilnih spon. Lahko se bom osredotočil na izvajanje reform. Že mnogo let želimo in izvajamo reforme, ki pa niso zadostne. Potrebujemo omejitev števila mandatov. Boril sem se za te spremembe, toda mojim naporom so nasprotovali," je dodal Švicar.

Domenico Scala, predsednik odbora za delovanje v skladu s pravili, je dodal, da je na potezi izvršni odbor, ki bo odločal, kako ravnati v tem primeru. Volilni kongres mora biti po pravilih razpisan vsaj štiri mesece vnaprej. Nov volilni kongres naj bi bil med decembrom letos in marcem prihodnje leto. 

"Imam mandat za članstvo v Fifi, ne čutim pa, da imam mandat celotnega svetovnega nogometa - navijačev, igralcev, klubov, ljudi, ki živijo, dihajo in ljubijo nogomet in Fifo. Zato sem se odločil, da odstopam. Nadaljeval bom funkcijo predsednika do naslednjega kongresa. Naslednji redni je 13. maja 2016 v Mexico Cityju. To bi ustvarilo nepotrebno zavlačevanje, zato bom pozval izvršni odbor, da skliče izreden kongres za volitve mojega naslednika. To mora biti znotraj statuta, mora pa biti dovolj časa, da se najboljši kandidati predstavijo," je Blatter zapisal v odstopni izjavi.

Predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini je kmalu po novici o Švicarjevem umiku sporočil, da je to težak, a hraber umik ter prava odločitev. Predsednik angleške nogometne zveze Greg Dyke pa je odločitev označil za veliko za nogomet. "Menim, da je to briljantno za svetovni nogomet. Začetek nečesa novega. Celotna Fifa rabi rekonstrukcijo. Prihodnost mora biti transparentna, toda to so odlične novice," je povedal Dyke.

Jordanski princ Ali bin al-Hussein je že potrdil, da bo vnovič kandidiral za predsednika. Princ je bil edini Blatterjev tekmec na petkovem volilnem kongresu v Zürichu. Pred drugim krogom volitev, ko je bilo jasno, da ima Švicar večjo podporo, je umaknil svojo kandidaturo. "Princ Ali je pripravljen na nove volitve," je povedal Sala Sabra, podpredsednik jordanske nogometne zveze in dodal, da je princ pripravljen tudi, da takoj prevzame mesto predsednika, če mu to ponudijo.

Dosedanji predsedniki Fife:

Robert Guerin (Fra) 1904-06
Daniel Burley Woolfall (Ang) 1906-18
Jules Rimet (Fra) 1921-54
Rodolphe William Seeldrayers (Bel) 1954-55
Arthur Drewry (Ang) 1955-61
Stanley Rous (Ang) 1961-74
Joao Havelange (Bra) 1974-98
Joseph Blatter (Švi) 1998-2015

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.