Šport > Nogomet
22 ogledov

Blazerju doživljenjska prepoved

Chuck Blazer EPA
Mednarodna nogometna zveza Fifa je doživljenjsko iz svojih vrst izključila nekdanjega ameriškega nogometnega funkcionarja Chucka Blazerja.

Blazer je na zaslišanju že pred leti priznal, da je skupaj s kolegi iz Fife prejemal podkupnine pred glasovanji o gostiteljih SP v nogometu leta 1998 in 2010. Prav pričanje Fifinega skesanca oziroma žvižgača Blazerja je temelj preiskave ameriškega pravosodja in švicarskih oblasti, ki preiskujejo vrsto hudih nečednosti v vrhu krovne svetovne nogometne hiše.

Blazerja so zaslišali 25. novembra leta 2013, ko je privolil v sodelovanje s preiskovalci v zameno za nižjo kazen, ki mu še ni bila izrečena. Blazer je bil od leta 1990 do leta 2011 drugi človek Concacaf, nogometne zveze Severne, Srednje Amerike in Karibov, od leta 1997 do leta 2013 pa še član izvršnega odbora Fife.

Proti predsedniku Fife Seppu Blatterju za zdaj še ni bilo vložene obtožnice. Blatter je bil na čelu Fife od leta 1998. Švicar je šest dni po objavi obtožnic in štiri dni po izvolitvi za svoj peti mandat napovedal odstop s položaja.

Sedemdesetletni Blazer je sicer trenutno v Združenih državah Amerike, najverjetneje pa zaradi zdravstvenih težav ne bo pristal za zapahi, zdravi se za hudo obliko raka v eni od newyorških bolnišnic. Ameriškim preiskovalcem je sicer priznal, da je v obdobju od 2005 do 2011 prejel skupno 11 milijonov dolarjev oziroma 9,9 milijona evrov podkupnin.

Prste pa si iz organizacije Concacaf ni umazal le Blazer, Združene države zahtevajo izročitev nekdanjega predsednika Jeffreyja Webba s Kajmanskih otokov in člana izvršilnega odbora Eduarda Lija, sicer predsednika kostariške nogometne zveze. Oba se trenutno nahajata v priporu v Švici. Concacaf je v izvršilni odbor namesto Lija izvolil žensko, Sonio Bien-Aime, predsednico nogometne zveze otokov Turks in Caicos, ki so del britanskega čezmorskega ozemlja.

Zgodba, povezana z Blazerjem, je sprožila tudi zanimanje Hollywooda. Igralca in režiserja številnih filmov ameriške produkcije Ben Affleck in Matt Damon sta že napovedala, da bosta posnela film o zadnjih dogodkih znotraj Mednarodne nogometne zveze. Film naj bi opisal zgodbo prav okrog Blazerja, ki je bil v škandalu glavna priča FBI. Ves zaplet je namreč idealna predloga za filmsko uspešnico.

chuck blazer sepp blatter | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.