Slovenija
74 ogledov

Bled in Bohinj: Zadrževanje na ledeni površini nevarno!

Jezero PU Kranj
Policija opozarja, da led še ni dovolj debel.

Blejsko in Bohinjsko jezero sta povečini zaledeneli, zadrževanje na ledeni površini pa je zelo  nevarno, opozarjajo na policijski upravi Kranj. Na jezerih so postavljene tudi opozorilne table.

"Kljub nevarnosti so nekateri danes že "preizkušali srečo" na ledu, kar z vidika varnosti močno odsvetujemo," pravi tiskovni predstavnik Bojan Kos.

koseški bajer | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kdaj je nevarno?

Gibanje po homogenem ledu je nevarno, če ni debelejši od treh centimetrov. "Če po ledu močno udarimo z nogami, koničasto palico ali kladivom in se pri tem ne prebije, je to znak, da je dovolj varen in nosilen," pravijo na upravi za zaščito in reševanje. "Prelomi in suhe razpoke ledu niso nevarni, zelo pa moramo biti pazljivi pri mokrih prelomih. Na takih mestih je led varen le, če izmerjena debelina zagotavlja dvojno nosilnost. Če opazimo, da led okoli nas poka v koncentričnih krogih, moramo takoj ukrepati, saj je to znak, da je led pod nami preveč obremenjen in se bo začel pogrezati."

"Imeli so srečo, da se ni končalo tragično"

Koseški bajer, gasilci, vaja | Avtor: S. H. H. S. H. H.

tabla, koseški bajer | Avtor: S. H. H. S. H. H.
Lani smo poročali o nesreči, ki se je zgodila na Koseškem bajerju v Ljubljani, ko so v vodo padli.Led se je sicer vdrl po tem, ko so bile temperature zraka kar nekaj dni zapored okoli 10 stopinj Celzija. Na Koseškem bajerju pa se je letos pojavila tabla, ki je lani ni bilo. Tabla prepoveduje hojo, drsanje in plavanje ter druge aktivnosti na vodni površini. Koseški bajer kljub prepovedi ni sameval.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.