Avto
58 ogledov

Tvegajo svoj denar, ko opozarjajo prehitre

Luči BMW
Kolegialnost, ki jo bodo danes vozniki s svetlobnimi znaki ("blendanjem") izkazovali nasproti vozečim v primeru policijske kontrole, lahko ni prav nič poceni. Policija vestno ukrepa, ko zazna takšno početje, a slovenskih voznikov glede na anketo to prav nič ne straši.

Danes po slovenskih cestah poteka maraton nadzora hitrosti. Na bolj ali manj vidnih mestih bo na voznike prežalo kar 250 policistov in najrazličnejša merilna oprema. Ob tem bo marsikateri udeleženec v prometu v skušnjavi, da druge voznike s svetlobnimi signali opozori na "nevarnost."

Da to redno počne, je odgovorila velika večina v naši spletni anketi. Po teh podatkih kar 70 odstotkov voznikov nima zadržkov glede "blendanja". Le slaba desetina nikoli ne opozori ostalih voznikov na bližnjo kontrolo, dobrih 20 odstotkov pa pomežikne vsaj včasih.

Le v resnični nevarnosti

Zakon o pravilih cestnega prometa pravi, da sme voznik zvočne in svetlobne opozorilne znake uporabljati le, kadar je ogrožen on sam ali kdo drug. Dovoljeno pa je "požmigati" z dolgimi lučmi, ko želimo prehiteti vozilo pred seboj, a le zunaj naselja. 

PREBERITE ŠE:

Uporaba dolgih luči za namen obveščanja ostalih voznikov, da lahko na cesti v kratkem pričakujejo kontrolo prometa ali merilno napravo hitrosti, je torej prekršek. Zakon zanj predpisuje kazen 40 evrov, kar je denimo le malo manj, kot je kazen, če na avtocesti vozite do 20 km/h nad predpisano hitrostjo (60 evrov).

Razmeroma redko sankcionirano

Zaznavanje početja voznikov je težko, saj mora policist neposredno opazovati morebitne svetlobne znake, a ker ponavadi stoji ob merilni napravi, tega ne more početi. Vseeno so lani kaznovali 77 voznikov, ki so preveč opozarjali. 

V isto statistiko je zajeto tudi neupravičeno hupanje. Še leta 2013 je bilo skupaj zaznanih kršitev 110.

andrej.leban@zurnal24.si

Avtomobilistični forumi tudi na med.over.net.

Komentarjev 15
  • primorka 14:54 16.april 2015.

    Ma saj ni mislil resno !

  • zdrej 12:33 16.april 2015.

    A nis poslušou unga Kranjčana ali Ribnčana, ko na rdiju ena dela. To sami policaji kličjo, ko jim potem delat ni treba :-)

  • zdrej 12:31 16.april 2015.

    Zato pa se določeni v vožnji obnašajo tako po mestno, da ti rine za rit, blenda, trobi za prazen nič, ker bi pa on rad šel hitreje, čeprav voziš po omejitvah.