Avto
65 ogledov

Bleščanje vas lahko spravi v težave

Bleščanje Saša Despot
Pozimi je sonce precej nižje kot poleti. Če je površina bela zaradi snega, se svetloba odbija še bolj. To je za voznika nevarno.

Voznik, ki se pozimi pelje proti soncu, zaradi bleščanja slabo vidi dogajanje pred sabo. Pozoren mora biti tudi, če se vozi s soncem za hrbtom, ker ga vozniki, ki mu prihajajo nasproti, slabo vidijo. To so posebnosti, ki jih je treba v takih vremenskih razmerah upoštevati in biti nanje pozorni.

Nasvet. Osnovni recept je primerna hitrost in uporaba senčnika. Včasih se ga niti ne da dobro uporabiti, zato je dobro, da imamo v avtomobilu za vožnjo ustrezna sončna očala, s katerimi preprečimo oziroma zmanjšamo nevarnost bleščanja. Še bolj pomembna je primerna hitrost pri približevanju križiščem, da ne spregledamo luči na semaforju.

Stekla naj bodo čista

Že sama bleščavost povzroči veliko težav, če pa je umazano tudi vetrobransko steklo vozila, je to še dodatna težava, ki lahko privede do še večjega bleščanja. Če gre za umazanijo na notranjem delu, preverite delovanje klime – zameglevanje in odmeglevanje. Obvezno morajo pozimi dobro delovati tudi brisalci, sami pa poskrbite za čistočo tistega dela, ki ga brisalci ne dosežejo. Poskrbite za čistost vzvratnih ogledal ter stranskih stekel, da boste imeli dober in jasen pregled tudi ob straneh.

Pripomočki za odmrzovanje

S pršilom za odmrzovanje stekel, ki ga dobite na vsaki črpalki, boste veliko hitreje odstranili slano s steklenih površin. Temu opravilu se boste izognili, če boste negaražiran avtomobil pokrili – prav pride že stara rjuha. Če kupujete nov avtomobil, se pozanimajte, ali ima možnost vgradnje posebnega sistema za hitro odmrzovanje vetrobranskega stekla, kar je zelo priporočljivo in uporabno. Preden zapustite avtomobil, zaprite pokrivalo steklenega strešnega okna.

Ne pozabite zagotoviti pravilne mešanice za pranje vetrobranskih stekel, ki bo zdržala temperature vsaj do –20 stopinj Celzija. Če vam brisalci primrznejo na steklo, jih nikar na silo ne trgajte stran. Raje nanje zlite nekaj tekočine za pranje stekla ali uporabite pršilo za odmrzovanje.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:27 16.december 2013.

    Vozite čim bližje sredinski črti , kajti ko pride do bleščanja se vam vidnost na desno stran poslabša do 0 in zaradi tega lahko zbijete kolesarja , da ga sploh videli niste. Tako vozite tudi ko ni bleščanja. Ne vem ...prikaži več kateri kreten -mogoče Žlender- je zaukazal, da AŠ učijo vožnjo po sredini voznega pasu. Kako po sredini , ko je pa 1m od robu v vsakem slučaju vozna površina za kolesarje in pešce. Da po sredini takšnega voznega pasu , ne pa tudi da je vštet tudi tisti meter. Zato se pa stalno pešci in kolesarji zbijajo do smrti !