Slovenija
105 ogledov

Blok 6 se je zaustavil, na delu kriminalisti

slovenija 13.04.13, TES, tes6, gradbisce, Sostanj, termo elektrarna Sostanj, ele Anže Petkovšek
Zaradi prerezanih kablov se je v nedeljo zvečer zaustavil blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

"Do izpada je prišlo zaradi prekinitve delovanja črpalke kondenzata, kar je sistem zaznal kot napako, zato se je blok 6 samodejno zaustavil.  Ugotovljeno je bilo, da so bili prerezani električni vodniki meritev za temperaturo in vibracije. V Teš so izvedli začasno sanacijo električnih vodnikov meritev vibracij in temperature na predčrpalki kondenzatne črpalke," so pojasnili v skupini HSE, ki je lastnica Termoelektrarne Šoštanj. 

"Za ponovni zagon bloka 6 Teš je bil zagnan blok 4, za potrebe pokrivanja toplotnih potreb v Šaleški dolini trenutno obratuje ena plinska enota. Kraj kaznivega dejanja so zavarovali policija in kriminalisti za potrebe forenzične preiskave," so še pojasnili. 

Kaže na kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari, zagroženih pet let zapora

S policije so sporočili, da je prišlo do poškodovanja tehnološke opreme in da blok 6 ne deluje zaradi tega. "Kriminalisti so z ogledom kraja poškodovanja tehnološke opreme začeli sinoči, danes nadaljujejo z ostalimi preiskovalnimi dejanji. Preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja Poškodovanje tuje stvari," so sporočili. 

"Kdor tujo stvar poškoduje, uniči ali napravi neuporabno, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Če je povzročena škoda velika, se storilec kaznuje z zaporom do petih let," piše v kazenskem zakoniku. 

Delavci v pripravah na stavko

Sindikat Teša je prejšnji teden oblikoval stavkovni odbor, saj bodo najkasneje do konca naslednjega tega odločali o morebitni stavki. Do takrat imajo namreč delavci Teša časa za podpis novih pogodb, v katerih je nekaterim ponujena tudi za več kot polovico nižja plača.

Teš je v prvi polovici tega meseca namreč 172 zaposlenim ponudil v podpis pogodbe za primerna delovna mesta, ki jih je doslej podpisalo 91 delavcev. Plače v ponujenih pogodbah so skladne z veljavnimi predpisi v Tešu in upoštevajo tako kolektivno pogodbo dejavnosti elektrogospodarstva kot tudi podjetniško kolektivno pogodbo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar olor
    olor 10:07 24.maj 2016.

    Me prav zanima koliko bodo dobili regresa? Bo prišlo v Javnost?

  • Pepe007 09:53 24.maj 2016.

    Rešitev je na dlani, vendar težko neizvedljiva v Sloveniji. Podjetje se zapre za mesec dni, obstoječi kader v tem času se odpusti in zaposli novi kader, ki bo želel delati in ki bo razumel, da vsaka minuta, ko obrat ne ...prikaži več dela pomeni še nižjo plačo za njih.

  • Avatar čavez
    čavez 21:25 23.maj 2016.

    Sedaj prerezani kabli, naslednjič prerezan vrat UPAM, da se klika začne zavedat da so brez delavcev nič.