Avto
92 ogledov

BMW v dizelski motor kar štiri turbine

BMW motor BMW
BMW je napovedal novi trilitrski dizelski motor. Njegova posebnost? Ne tri, temveč kar štiri turbine!

BMW je bil že doslej prvi velikoserijski proizvajalec, ki je zahtevnim kupcem ponujal tri-turbo užitek, pri čemer so trije turbinski polnilniki skrbeli za skorajšnje izničenje luknje pri nizkih vrtljajih. 
Bavarci so šli sedaj še korak dlje, saj so na simpoziju o motorjih, ki je te dni potekal na Dunaju, predstavili nadgradnjo dizelske surove moči.

Njihov novi vrstni šestvaljni trilitrski dizel si k doseganju 290 kW (394 KM) moči in kar 760 Nm navora pomaga s kar štirimi turbinskimi polnilniki. Za štiri turbine smo doslej slišali le pri Bugattiju in njihovemu veyronu oziroma chironu.

Kaj prinaša dodatna turbina pri BMW-jih? Če je doslej večja turbina poskrbela za vrtenje motorja pri nižjih vrtljajih, šele pri višjih pa sta se priključili dve preostali turbini, pa pri posodobljenem motorju že pri nižjih vrtaljih motorju pomagata dihati dve turbini, kar naj bi bilo pomembno tudi pri doseganju nižje mase motorja in stroškov izdelave.

Polni navor je na razpolago v območju med 2.000 in 3.000 vrtljaji, lahko pa bi bil še višji, a je to trenutno maksimalno, kar je še sposoben prenesti osemstopenjski avtomatski menjalnik. 

Tudi quad-turbo motor, ki bo sploh eden najmočnejših dizlov na svetu, bo nosil oznako 50d, najprej pa ga bodo vgradili v serijo 7.

Pospešek, ki bi ga zavidala večina bencinarjev

V primerjavi s tri-turbo šestvaljnikom ("le" 280 kW/381 KM in 740 Nm navora), ki ga zamenjuje, bo imel novi motor občutno boljšo odzivnost pri nižjih vrtljajih motorja, pa tudi za pet odstotkov nižjo normno porabo goriva, so še sporočili iz BMW. Kako športno zmogljiva bo dizelska serija 7, dokazuje podatek, da bo po 4,5 sekunde avto že mimo oznake 100 km/h. Manjša in lažja aktualna serija 5 M550d denimo trenutno to zmore po 4,7 sekundah.

Novi motor bo bržkone kmalu na voljo tudi pri ostalih modelih, kot so serija 5, X5/X6 in tudi napovedanem velikem suvu, ki naj bi se imenoval X7.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.