Avto
116 ogledov

Ko bo motorist padel, bodo to reševalci vedeli naslednji trenutek

BMW eKlic BMW
BMW bo premierno pametni sistem klica na pomoč eKlic v motocikle vgradil prihodnje leto. Opcijski sistem bo lastnikom bavarskih motornih koles omogočil, da ob nesreči hitro vzpostavijo povezavo z BMW klicnim centrom, ki lahko natančno locirali mesto nesreče in to sporoči reševalnim službam.

BMW eKlic za motocikle vključuje številne senzorje, mobilno komunikacijo, mikrofon, zvočnik in SOS stikalo. Celotni sistem bo možno vgraditi v večino novih BMW modelov motociklov, v primeru nesreče pa se bo povezal z BMW klicnimi centri v državah Evropske Unije, ki o nesreči obvestijo reševalce. Na ta način se čas reševanja skrajša tudi za polovico.

Zahvaljujoč modulu za mobilno komunikacijo, vgrajenem v motocikel, sistem v primeru hujše nesreče in padca sam naveže stik z BMW klicnim centrom. Sistem se sproži samodejno, če senzorji izmerijo trk motocikla ali padec motorista. V klicnem centru preko GPS modula takoj prepoznajo smer vožnje in kraja nesreče.

Najprej v Nemčiji pri nas leta 2018 ali 2019

V primeru manjše nesreče, ko reševalcem ni treba posredovati, lahko motorist s pritiskom na stikalo prekliče klic. To lahko stori do 25 sekund po dogodku. Sistem lahko motorist izkoristi tudi v drugih prometnih situacijah, ko zaradi zdravstvenih težav ali pa težav drugih udeležencev v prometu prikliče reševalce. Nujno je, da je motocikel v stanju mirovanja preden motorist pritisne stikalo SOS.

Ko bodo delovali vsi klicni centri po Evropi, bo motorist vedno komuniciral z reševalci v svojem jeziku, ne glede na to, v kateri državi se bo zgodila nesreča, kar bo pospešilo in olajšalo celoten proces reševanja.

Sistem bo premierno zaživel že prihodnje leto v Nemčiji, zelo verjetno z modelom BMW K1600GT. V Sloveniji bo predvidoma eKlic na voljo od druge polovice 2018 oziroma začetkom 2019. Na slovenskih motorjih v letu 2017 te opcije sploh še ne bo mogoče naročiti. Če se bo na primer v letu 2017 nemški motorist ponesrečil pri nas, bo sistem deloval, ker se bo povezal z nemškim klicnim centrom.

Več informacij bo BMW Motorrad posredoval proti koncu leta.

 
 
Komentarjev 4
  • DasAuto 23:20 06.maj 2016.

    mislim da je bojazen o sledenju brezpredmetna, saj naprava javi koordinate samo v primeru sprožitve. vsekakor bolj uporabno od raznoraznih touch sistemov, kateri bodo verjetno velikokrat krivci za proženje sos sistema. pri klasičnih tipkah imaš občutek za tipko in so ...prikaži več oči še vedno na cesti, pri touch sistemih pa oči bežijo s ceste na ekran, kar je pa ravno tako nevarno kot pisanje in branje sms-ov med vožnjo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:33 06.maj 2016.

    Ko in kjer se bo motorist vozil bo to vedela država ki bo tako lahko lažje vršila policijsko državo nad raznimi aktivisti in podobnimi državnimi nevšečneži.

  • vzev 07:43 06.maj 2016.

    Nočem tega v avtu in nočem tega na motorju. Če bo imel avto to vgrajeno bom pač izklopil.