Avto
103 ogledov

BMW šefi bodo izpustil pariški salon zaradi pomembenjše zadeve

bmw i3 Anže Petkovšek
Upravni odbor BMW bo izpustil avtomobilski salon v Parizu, ki velja za enega vrhuncev leta v avtomobilski industriji, in se raje posvetil novi strategiji glede električnih vozil na trg, svoje vire blizu BMW povzema Reuters.

Pri BMW očitno ne morejo spregledati popularnost vozil Tesle Motors, kjer so prejeli več kot 400.000 prednaročil za svoj tretji elektirčni avtomobil model 3. Hkrati sta Mercedes-Benz in skupina Volkswagen najavila svoj električni program vozil.

Pri koncernu Volkswagnu, na primer, načrtujejo predstaviti kar 30 električnih vozil. "Zvezde" se očitno vse bolj nagibajo na stran električnih vozil, saj jim naklonjenost namenja večina avtomobilskih proizvajalcev. Predvideva se, da bodo že  v nekaj letih tudi med potrošniki električna vozila postala pravi hit. To gre zasluga vse boljšim baterijam, ki omogočajo večji doseg, hkrati pa so vse cenejše. Na roko električnim avtomobilom gre tudi afera v Volkswagnu s prirejanjem emisij, ki je tudi pri nemškem velikanu dizle v hipu potisnila v ozadje.

BMW i3 ni prinesel preskoka v miselnosti

Pri BMW zdaj premlevajo, kaj narediti z električnim programom, oziroma, ali ga pospešiti? BMW je v svojo podznamko baterijskih vozil BMW i vložil veliko denarja, a izplen zaenkrat ni bil velik. Lani so prodali 25 tisoč enot svojega najboje prodajanega električnega vozila BMW i3. Hkrati so mu pred kratkim vgradili zmogljivejšo baterijo in podaljšali doseg.

Nekdanji predsednik uprave Norbert Reithofer, ki zdaj sedi v upravnem odboru, je častil projekt i3, zdaj pa še naprej vrši pritisk na novega prvega moža BMW Haralda Kruegerja, da razširi program električnih vozil. Novim finančnim injekcijam pa niso naklonjeni nekateri drugi člani uprave, vsaj dokler se prodaja i3 krepko ne poveča, piše Automotive News Europe in se sklicuje na bližnje in zanesljive vire.

Najožje vodstvo BMW se redno udeležuje najpomembnejših avtomobilskih salonov, kot je pariški, ki je na sporedu vsake dve leti. Toda letos bo v francoski prestilnici le Ian Robertson, šef marketinga in prodaje. Ostali se bodo sestali in skušali doseči dogovor o strategiji električnih vozil v prihodnje, vključno s tem, ali bodo izdelovali tudi električne minije. Ta ideja sicer "zori" že leta, a udejanili je še niso.

Električni mini naj bi bil po zadnjih informacijah nared leta 2019, a za to je potrebna nova platforma in ogromni finančni vložek v izgradnjo tovarne za električna vozila. Predelava platforme na kateri izdelujejo BMW i3 bi bila za potrebe izdelave elektirčnega minija predraga, zaradi tega pa bi bila njegova cena višja kot pri modelu i3. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi v tem primeru električni mini stal več kot 40.000 evrov.

Zato pa pri BMW že delajo na novem elektirčnem vozilu, to bo srednje veliki križanec, razmišljajo pa tudi o M različici elektirčnega vozila. To vozilo bi bilo cenovno nad BMW serije 7 in namenjeno kupcem, ki se odločajo za vozila mercedes maybach in podogno draga in luksuzna vozila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.