Avto
109 ogledov

BMW-ju so se čudili, zdaj se Bavarci smejijo

BMW serije 2 active tourer Gregor Prebil
Odločitev BMW, da začne s proizvodnjo enoprostorcev na sprednji pogon, je mnoge avtomobilistične strokovnjake in tudi avtomobilska podjetja začudila. A se BMW loterija s to pogumno odločitvijo očitno obrestuje. Podatki o prodaji so zgovorni. BMW je s svojim prvim enoprostorcem serijo 2 active tourerjem / grand tourerjem premešal štrene.

BMW serije 2 active tourer/grand tourer (5- in 7-sedežna različica) je po podatkih JATO Dynamics tretji najbolje prodajan enoprostorec v državah EU in EFTA (Švica, Norveška, Islandija in Lihtenštajn). Pri BMW so po prodaji prehiteli rivale, kot so renault scenic, ford c-max in premium tekmeca mercedesa razreda B. Pred bavarskega enoprostorca sta se uvrstila le citroën C4 picasso in VW touran.

Kaj, imeli boste vozila na sprednji pogon?

Odločitev BMW je bila presenetljiva tudi zaradi tega, ker so se krčevito držali proizvodnje vozil s pogonom na zadnji osi in štirikolesno gnanih vozil, ki so po njihovem zagotovilo za več užitka v vožnji. Strategija k proizvodnji vozil s pogonom na prednji osi je bila zato presenetljiva. Oba modela sta zgrajena na novi UKL platformi, ki jo uporabljajo tudi za proizvodnjo najnovejše generacije vozil mini.

Peugeot 5008 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Se pa pri BMW niso odločili za prodajo svojega modela na trgih v ZDA, kjer po premium kompaktnih enoprostorcih ni zanimanja.

V Evropi je po podatkih JATO Dynamics, ki se opira na podatke petih največjih trgov, med vsemi konkurenti BMW serije 2 active tourer najdražji. Je pa tudi res, da zanimanje za tovrstna vozila v Evropi pada. Padec za 7,1 odstotka je bil septembra nov velik udarec za enoprostorce. Tega se zavedajo tudi proizvajalci vozil. Nova generacija renault scenica je zato bolj podobna športnim terencem, enako velja za novi peugeot 5008, ki na trg prihaja prihodnje leto. Analitiki pričakujejo, da se bo lestvica že prihodnji mesec, ko bo v statistiko vključen tudi novi renault scenic, povsem premešala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.