Avto
35 ogledov

BMW M4 GTS koncept je paša za oči

BMW M4 GTS
1/8
BMW
BMW predstavlja koncept M4 GTS, na podlagi katerega bodo zagnali maloserijsko proizvodnjo najmočnejšega M4, ki naj bi bil bolj doma na dirkališčih kot na navadni cesti. Vgrajeno ima bo inovativno tehnologijo vodnega vbrizga, s katero si precej poveča moč.

BMW M4 GTS bo povsem legalen cestni avtomobil, čeprav si bo marsikateri element sposodil z dirkališč in bo tudi lahko najbolj zasijal na zaprtem krogu. Tako so mu dodatno oklestili maso z izdatnejšo uporabo karbonskih sestavnih delov, ima nastavljiv sprednji difuzor in zadnje krilo, znižano ima težišče. Nasadili so ga na 19-palčne (265/35) pnevmatike spredaj in za palec večje (285/30) zadaj, ki naj bi zagotavljale nepopustljiv stik z asfaltom. 

Posebnost M4 GTS je tehnologija vodnega vbrizga, ki so jo prvič uporabili pri varnostnem avtu v MotoGP. Inženirjem je uspelo izkoristiti efekt, ki ga voda povzroča med izhlapevanjem, da ob tem hladi svojo okolico. Tako so s pomočjo termodinamičnih fizikalnih zakonov uspeli speljati v dovodni kanal majhne količine vodne megle, ki tam zaradi visoke temperature stisnjenega zraka nemudoma izpari in s tem povzroči ohlajanje vstopnega zraka. To posledično omogoči večji pritisk in s tem hitrejši vbrizg mešanice v izgorevalne komore. 

Pri vrstnem turbo šestvaljniku pa so inženirji posodobili hladilni sistem, da je bolj učinkovit.

Druga pomembna lastnost, ki jo s seboj vozi koncept GTS, so OLED diode zadnjih svetil. Velike komaj 1,4 milimetra, a z veliko svetilnostjo napovedujejo, kako bodo v prihodnje videti avtomobili od zadaj.

Kako močan je M4 GTS v primerjavi z običajnim M4, ki ima 317 kW moči, še ni znano, bržkone Nemci to informacijo skupaj s še kakšno specifikacijo in fotografijami notranjosti hranijo za premiero v živo na festivalu v Pebble Beachu v ZDA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.