Avto
48 ogledov

Štiri dizelske turbine premierno v BMW serije 5

BMW M550d xDrive
1/9
BMW
BMW je pokazal prvi izdelek, v katerega bo vgradil svoj novi dizelski motor s kar štirimi turbinami. Ta čast je pripadla seriji 5. Spoznali jo boste po oznaki M550d xdrive.

BMW je že lani napovedal, da bo svoj dotlej najmočnejši dizelski agregat s tremi turbinami dopolnil in naredil še močnejšega. 

Novi dizel s štirimi turbinami je tako najmočnejši dizelski šestvaljnik pod soncem, saj znotraj treh litrov prostornine nastaja moč 294 kW (400 KM), oziroma 14 kW več kot doslej, navora je kar 760 Nm.

Motorju pomagajo pri zajemu zraka štiri lopatice, ki delujejo in se dopolnjujejo v odvisnosti od vrtljajev motorja. Namesto ene velike sta sedaj za nizke vrtljaje namenjeni dve manjši turbini in rezultat je, da je že pri 1.000 vrtljajih navora kar 450 Nm. Obe omenjeni turbini in ena od turbin za višje vrtljaje so ves čas v pogonu, medtem ko pri vrtljajih nad 2.500 vrtljajev poprime še četrta, tako da moči in navora nikoli ne zmanjka. Z drugimi besedami to pomeni, da je dizelski M prava cestna lokomotiva.

Rezultat je impresiven - limuzina pospeši od 0 do 100 km/h v vsega 4,4 sekunde, karavan je le dve desetinki počasnejši. Najvišja hitrost je omejena na 250 km/h. 

Ob tem BMW navaja porabo 5,9 litra na 100 km, emisije pa 154 gramov CO2 (podatki za limuzino).

Za prenos moči na vsa štiri kolesa skrbi osemstopenjski športni menjalnik.

M550d se od običajnih petic loči tudi po bogati serijski športni opremi in številnih vizuelnih dodatkih, ki izpričujejo, da gre za pravega dizelskega športnika. Limuzina bo na prodaj poleti, touring pa konec letošnjega leta. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.