Avto
53 ogledov

BMW 100-letnico proslavlja z vision 100

BMW Vision Next 100 koncept
1/22
BMW
BMW je doma, v Münchnu, predstavil vizionarski koncept vision next 100 s katerim so proslavili 100. obletnico obstoja podjetja, hkrati pa predstavljajo razvoj samovozečih avtomobilov v prihodnosti, ki se bodo množično razširili.

Konceptno vozilo je visoko avtomatizirano in se je sposobno prilagoditi voznikovim potrebam. Vez med vozilom in voznikom so, tako so to poimenovali pri BMW, dosegli s sistemom "Alive Geometry", ki vozniku omogoča, da sam upravlja z vozilom, pri čemer ga vozilo opozarja na vse nevarne situacije na cesti, ali pa vožnjo prepusti vozilu.

Zahvaljujoč 800 gibljivim delom se lahko notranjost vozila spreminja glede na režim vožnje. V načinu samodejno se volan pomakne v armaturno ploščo, sedeži se pomaknejo in obrnejo eden proti drugemu.

Ljudje bodo še vedno želeli voziti avtomobil

Pri BMW so poudarili, da so vision next 100 postavili v ne tako oddaljeno prihodnost, ko bo verjetno večina vozil omogočala samodejno vožnjo. "Mobilnost v prihodnosti bo povezala vse elemente človekovega življenja, v čemer vidimo priložnost za premium mobilnost," je ob proslavitiv 100-obletnice podjetja, dogodek so poimenovali "The Next 100 Years", dejal šef BMW Harald Krueger.

"Odmakniti se želimo od naziva 'ultimativni vozni stroj' k 'ultimativnemu vozniku'", pa ga je dopolnil 
glavni oblikovalec Adrian van Hooydonk.

Pri BMW so mnenja, da bodo avtomobili še naprej ostali orientirani proti vozniku, saj naj bi imeli tudi v prihodnosti vozniki željo po upravljanju z vozilom. To koncept izraža med drugim tako,d a bo vozniku nakazoval idelano linijo vožnje ali mu svetoval, kako moćno naj pritisne plin. Sicer bodo pustili avtomobilu, da opravi svoje delo, a le ko mu bodo to dovolili.

Bavarci motorja in pogona niso omenjali, gotovo pa je nekaj v povezavi z elektriko. Objavili pa so podatek, da je koeificient zračnega uporaba (0,18), karoserija je izdelana iz ogljikovih vlaken in ojačana s plastiko, vozilo nima B stebrička, vrata se odpirajo navzgor, potovalna kabina je narejena iz recikliranih in obnovljivih materialov.

Posebnost je nekakšna "koža," ki obdaja avto in celo kolesa. Ob tem je v predelu prednjih koles gibljiva in dopušča njihovo premikanje, hkrati pa spreminja barvo in denimo z rdečo opozarja druge voznike na zaznano nevarnost. 

Koncept Vison 100 bo sedaj krenil na svetvno turnejo po vseh celinah, za oktober pa futuristični koncept napovedujejo tudi za svojo divizijo motornih koles ter še dva koncepta za ostali znamki pod okrlijem BMW AG - MINI in Rolls-Royce.

V bistvu praznujejo dva rojstna dneva

Kot rečeno BMW praznuje stoto obletnico svojega obstoja, za katerega začetke štejejo 7. marec 1916, ko je bila ustanovljena družba letalskih motorjev BFW. Ime BMW se prvič pojavi šele leta 1917 iz kopice intrig, razdruževanja in združevanja različnih akterjev v takratni nemški vojni 
industriji.

Zato bodo stoti rojstni dan pri BMW gotovo proslavljali tudi 21. julija leta 1917. Leta 1918 pa je eden izmed ustanoviteljev in nato dolgoletni direktor podjetja, Avstrijec Franz Josef Popp (mimogrede, na začetku prve svetovne vojne je služboval v Pulju), družbo uradno preimenoval v Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft (Bavarski motorni obrat, delniška družba) - BMW AG, kot jo poznamo še danes.

dezurni@zrnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.