Šport > Nogomet
31 ogledov

Bo Balotelli kdaj zgrešil "penal"?

Balotelli Malta Italija kvalifikacije za SP 2014 EPA
Kdaj, če sploh, bo Mario Balotelli zgrešil kakšno enajstmetrovko? Ledeno hladni italijanski napadalec AC Milana je na Malti v dresu reprezentance izkoristil še svojo 15. najstrožjo kazen v karieri iz prav toliko poskusov. Bojda mu je enajstmetrovko pred dnevi ubranil Gianluigi Buffon. A šlo je le za trening, še takrat pa sta Buffona rešili dve vratnici ...

Svoj neverjetni niz uspešno izvedenih enajstmetrovk v dresih Interja, Manchester Cityja, AC Milana in italijanske reprezentance je Mario Balotelli nadaljeval med tednom, ko je za vodstvo Italije na Malti zabil z enajstih metrov za 1:0.

Od prve izvedene najstrožje kazni v članski konkurenci, leta 2008 na tekmi italijanskega superpokala proti AS Romi, se je Balotelli izkazal kot pravi specialist za izvajanje enajstmetrovk, saj se v petih sezonah med vratnicama še ni našel junak, ki bi "prebral" njegovo namero.

Italijanska La Gazzetta dello Sport ga je v četrtek primerjala z nizozemskim virtuozom Johanom Cruijffom, ki je v karieri od 82 strelov z bele točke izkoristil 76, medtem ko je imel Roberto Baggio v Serie A izkoristek 68/83.

Balo: "Če se premakne, je izgubil"

Na enajstmetrovke imajo nogometaši in nogometni delavci različen pogled. Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter je denimo že večkrat izjavil, da je za njihovo takojšnjo ukinitev, saj spopad vratarja in nogometaša ni v skladu z ekipno logiko najpomembnejše postranske stvari na svetu.

Legendarni Pelé je večkrat govoril, da je enajstmetrovka "moški način" dajanja golov, njegov večni rival Diego Armando Maradona pa je nekoč pribil, da enajstmetrovke "zapravijo le tisti, ki so jo imeli pogum streljati".

"Če se (vratar, op. a.) premakne pred mano, lahko rečem, da je že izgubil," pa pravi Balotelli, trenutno gotovo najboljši izvajalec strelov z bele točke. Pri Gazzetti so zapisali, da bo prvi zgrešeni strel slej kot prej prišel, ker je statistično nemogoče zadeti vse.

Buffon mu jo je ubranil ... na treningu

Najbližje perfekciji je bil angleški nogometaš Matt Le Tissier, ki je famozno zapravil le en strel z bele točke od kar 48 v karieri. Balotelli je mirno kri ohranil tudi na največjih tekmah - ko je prvič streljal proti Romi leta 2008 v superpokalu, na četrtfinalni tekmi Eura 2012 proti Angliji, ...

Sicilijanec ni nezmotljiv, saj je bojda en kazenski strel zapravil ravno med zadnjim zborom italijanske reprezentance, ko je redek "skalp" vpisal njegov kapetan Gianluigi Buffon, a naj bi mu pomagali tudi kar dve vratnici.

Toda Italijani se ne bojijo, vsaj dokler bo Balotelli zabijal na najpomembnejših tekmah. Spominjajo se namreč podobno "nezgrešljivega" Cristiana Ronalda, ki je v lanskem polfinalu Lige prvakov zapravil enajstmetrovko proti Bayernu (ali Lionel Messi proti Chelseaju), pa mitskega strela Baggia čez Cláudia Taffarela v finalu SP 1994 proti Braziliji ... Vsak izmed največjih nogometašev je nekoč zgrešil, pravijo, saj je strel z bele točke sestavljen iz veliko podrobnosti in prepričanosti samega vase.

"Ševa" ne bi smel streljati

Andrej Ševčenko je Milanu z izjemno enajstmetrovko na Old Traffordu prinesel evropski naslov proti Juventusu, dve leti kasneje v Istanbulu pa je izjemen povratek Liverpoola iz Ukrajinca izsesal vso samozavest, kar se je odrazilo tudi pri njegovem strelu, ki ga je poslal točno v noge Jerzyja Dudeka.

Tiste enajstmetrovke "Ševa" ne bi smel streljati, so prepričani pri Gazzetti, saj je bilo že pred njegovim strelom vse napisano; videlo se je na obrazih njegovih soigralcev. Soigralci Balotellija v tem trenutku nimajo dvomov - če bo na voljo enajstmetrovka, jo bo izvajal Mario. In zadel.

Balotellijeva prva uspešno izvedena enajstmetrovka leta 2008 v dresu Interja, ki je po izvajanju kazenskih strelov osvojil italijanski superpokal, prvo trofejo po prihodu Joséja Mourinha:

Komentarjev 2
  • JackD 12:42 29.marec 2013.

    Drugače pa se mi zdi, da je Ševo bolj uničila tista dvojna obramba Dudka iz parih metrov v 118 ali kateri minuti, kot pa sam povratek Liverpoola

  • JackD 12:41 29.marec 2013.

    Kajpomeni ta stavek? Bojda mu je enajstmetrovko pred dnevi Gianluigi Buffon.Ali pa ta: naj bi mu pomagale tudi kar dve vratnici.Ali je res tako težko še enkrat prebrati članek, preden ga objavite??