Slovenija
189 ogledov

Bitcoin namesto kreditnih kartic?

bitcoin Saša Despot
Na prvi regionalni konferenci o bitcoinu poznavalci in navdušenci nad kriptografsko valuto iščejo tudi rešitve, kako za uporabo navdušiti več ljudi.

Prva regionalna konferenca ComCoin, ki trenutno poteka v Ljubljani, je le še nadgradnja širjenja poslovanja valute bitcoin, ki je nekakšen ekvivalent spletnemu denarju, pri nas. Pred slabim tednom so namreč v ljubljanskem hotelu Slon postavili prvi dvosmerni bankomat za bitcoine, pred tem pa so v Sloveniji obratovali že trije bankomati, ki so omogočali enosmerne transakcije.

Prednosti? Hitreje in ceneje ...

V Sloveniji poslovanje z bitcoini, sodeč po spletnem zemljevidu CoinMap, omogoča nekaj manj kot 50 podjetnikov. Med njimi je tudi podjetje Tende Berlic iz Laze v Tuhinju, kjer pravijo, da so se za takšno možnost odločili zaradi preprostosti in hitrosti transakcij. "Zaenkrat se pri nas za takšno plačilo ni odločil še nihče,“ pravi Tadej Berlic in izpostavlja, da je ključna prednost poslovanja z bitcoinom sicer predvsem hitrost, saj na banki na potrdilo za mednarodna nakazila lahko čakaš tudi kak teden: "Pri nakazilu z bitcoini pa je transakcija razvidna že v nekaj minutah.“ V pekarni Torte Špela, kjer plačevanje z bitcoini ponujajo že od novembra, so na ta račun pridobili celo nekaj strank, ki so bile navdušene nad možnostjo takšnega plačevanja.

Na današnji konferenci je Steve Beauregard, soustanovitelj Gocoina, ki se ukvarja s platformami za plačevanje v bitcoinih, izpostavil, da kreditne kartice za poslovanje na spletu predstavljajo veliko varnostno tveganje: "Lastniki podjetji so prisiljeni plačati za uporabnino, nato pa še provizijo od treh do štirih odstotkov na vsako transakcijo.“ Beauregard nadaljuje, da je bitcoin namenjen prav plačevanju na spletu, njegova prednost pa je plačevanje brez ali z nižjo provizijo, kar je ključno pri običajno visokih provizijah za mednarodne transakcije. "Čas je, da se prekine monopol, ki se izvaja v trgovinah kot tudi na spletu.“

Banke še vedno nenavdušene

Čeprav bitcoin slovi kot valuta, ki je v zadnjih petih leti, kolikor obstaja, doživela kar nekaj nihanj v svoji vrednosti, strokovnjaki zagotavljajo, da so bitcoini kot plačilno sredstvo varni.

Evropske banke so v večini primerov še vedno skeptične glede poslovanja z bitcoini, predvsem zaradi nestabilnosti valute, pomanjkanja zaupanja, pravne negotovost in kibernetičnih napadov, ki so v zadnjih letih prizadeli več borz z bitcoini. Ker je poslovanje s kriptografskimi valutami težje izsledljivo, bitcoine uporabljajo tudi za nezakonite posle, a ker takšno poslovanje ni popolnoma neizsledljivo, so v zadnjem letu zaradi nezakonitih poslovanj priprli že več ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.