Slovenija
70 ogledov

Bo Milojka Kolar Cerarju ponudila odstop?

ministrstvo za zdravje Anže Petkovšek
Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc se zaradi sporazuma, ki ga je parafirala s Fidesom, trese stolček. Po ostrih tonih koalicijskih DeSUS in SD se je premier Miro Cerar z ministrico že pogovarjal, predvidoma danes naj bi se sestala.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob prihodu na sestanku pri predsedniku vlade Miru Cerarju pojasnil, da je v sporazum vlade s Fidesom nekaj nejasnosti.

"Če vlada podpiše sporazum, mora natančno vedeti, kakšne obveznosti in morebitne posledice s tem sprejema," je ob prihodu na vlado ponovil Koprivnikar. Po njegovih besedah se je vredno trdo pogajati, "a kar podpišemo, smo dolžni v celoti izpolniti".

"O zaupanju v ministrico naj odloča Cerar"

Pozivov in izjav stranke DeSUS, ki je ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc v petek odrekla podporo, Koprivnikar  ni želel komentirati. Prav tako se ni izrekel o vprašanju, ali Kolar Celarčeva še uživa njegovo zaupanje. "Nisem tisti, ki bi sodil o zaupanju v ministrico. To je naloga predsednika vlade," je dodal.

DeSUS ministrici odrekel podporo

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po petkovi seji izvršnega odbora stranke pojasnil, da Kolar Celarčevi odrekajo podporo. Po njihovem mnenju bi bilo prav, da bi ponudila odstop in da bi ga premier tudi sprejel. Zadeve so po mnenju DeSUS tako daleč, da na področju zdravstva brez osvežitve na ministrstvu ni več mogoče pričakovati uspešnega dela vlade.

SD: Premier naj ukrepa

Tudi v SD so opozorili, da se čas za modre rešitve in zagotovitev socialnega miru izteka, zato pričakujejo, da bo premier ukrepal. Danes se bo sestalo predsedstvo stranke, na dnevnem redu so "aktualne zadeve", zato je pričakovati, da bodo razpravljali tudi o ministrici.

Ministrica mora dodatno pojasnjevati

Ministrica mora sicer do redne seje vlade pripraviti podrobnejša pojasnila glede posameznih določb sporazuma vključno s finančnimi posledicami. V njem so po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja nejasnosti na več postavkah. Sporazum je poleg tega zaustavil pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja, na kar sta opozorili tudi DeSUS in SD.

Ima sporazum tudi prilogo?

Veliko prahu je v zadnjih dneh dvignila domnevna priloga k sporazumu s Fidesom. Nanjo so v petek javno opozorili v DeSUS, vendar so njihove navedbe v soboto zavrnili tako v Fidesu kot na ministrstvu.

Na ministrstvu so poudarili, da sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti "ne vsebuje nobene priloge, niti njene navedbe". Dezinformacije, ki se o sporazumu pojavljajo v javnosti, pa po njihovem kažejo na "veliko nepoznavanje vsebine sporazuma ali na namerno zavajanje javnosti z namenom rušenja doseženih dogovorov".

O prilogi govorila sama ministrica

Vendar sta v soboto tako podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar kot predsednik SD Dejan Židan zatrdila, da je o prilogi govorila ministrica na koalicijskem vrhu. "Če pa ta dokument ne bi obstajal, bi pomenilo, da nam je lagala," je dejal Gantar. Ministrica je po njegovih navedbah na vprašanja glede nedorečenosti sporazuma odgovorila, da je vse bolj dorečeno v prilogi, ki jim je sicer ni želela dati.

V sicer nedorečenem in nepodpisanem dokumentu, s katerim zdaj v koaliciji razpolagajo, je navedeno ravno to, kar manjka v sporazumu in ga je zato moč različno interpretirati, pravi Gantar. Dokument govori o izvrševanju parafiranega sporazuma, torej tudi o načinu izplačevanja variabilnega dela plač zdravnikov.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 14:50 28.november 2016.

    Cerar zaupa ministrstvu za šloganje ,ki napovedujejo uspešno gospodarsko rast v letu 2017 ! Halo.............najprej skočit ,pa potem reči hop !

  • Avatar Leon
    Leon 14:40 28.november 2016.

    Slovenijo obvladujejo interesne skupine ljudi povezanih v cehih .........kot so pravniki zdravniki,akademska smetana ,kulturni in politični spletkarji !

  • valerijakregar 14:06 28.november 2016.

    tale upokojena ministrantka za lobije v zdravstvu, sploh nebi nikoli smela postati ministrica za zdravje!!!!!!!!!!v normalni državi.sicer pa - vse v stilu cmerarjevaetika@moralapress..............