Slovenija > Črna kronika
44 ogledov

Bo Miran Kolenc priznal krivdo za grozljivo balonarsko nesrečo na Igu?

slovenija 23.08.2012 balon, kosara, balonarska nesreca na Ljubljanskem Barju, Ig Boštjan Tacol
Miru Kolencu, balonarju, ki naj bi bil odgovoren za grozljivo nesrečo na Ljubljanskem barju, kjer je pred tremi leti umrlo šest ljudi, grozi do osem let zapora.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani se začenja sojenje 41-letnemu Miru Kolencu, pilotu toplozračnega balona, ki se je skupaj 32 ljudmi na krovu, pred dobrimi tremi leti ponesrečil na Ljubljanskem barju. Umrlo umrlo šest ljudi, deset potnikov je bilo huje poškodovanih, 14 lažje.

Kolenc se bo moral na današnjem predobravnavnem naroku izreči o tem, ali priznava krivdo, da je kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti povzročil iz malomarnosti.

Nesreča, kot je še ni bilo

"Kamorkoli si pogledal, po polju gasilska, reševalna, policijska vozila, helikopterji v zraku. Zmešnjava, ljudje tekajo sem ter tja, usmerjajo, vpijejo; očividci, novinarji, svojci. Zmešnjava … Ozke ceste, polne blata, in v kolikor si zapeljal malce s poti, je vozilo ostalo v blatu. Previdno smo se z avtom odpravili bližje proti prvemu poškodovancu, ki je na tleh sredi polja le še podihaval. Po polju z avtom nismo mogli, saj bi obtičali in treba se je bilo odločiti, kaj sedaj ..." je tistega usodnega dne dogajanje na Igu opisoval eden od številnih reševalcev.

Eni popadali iz košare, druge zajel ogenj

Nesreča balona na Igu | Avtor: Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL

Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je zgodila 23. avgusta pred tremi leti in tremi meseci, nekaj pred 8. uro zjutraj v bližini Iga. Balon je ob pristajanju večkrat udaril v tla, vmes pa trčil še v drevo. Več ponesrečencev je popadalo iz košare, druge je zajel ogenj. Na balonu je bilo 32 ljudi, med temi so na mestu nesreče umrli štirje, dva sta umrla pozneje v bolnišnicah.

Prvi izsledki preiska, so pokazali, da je tragediji botroval splet okoliščin, tudi vremenskih, saj je balon pred nesrečo zajel močan nevihtni piš.

Kolencu grozi do osem let zapora

Prevoz poškodovanih v balonarski nesreči v Maribor | Avtor: T. Bombek T. Bombek
Končno poročilo o nesreči je Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov na Ljubljanskem barju objavila konec oktobra lani. V njem je kot neposredni vzrok tragedije navedla napačno tehniko pilotiranja v pristajalni fazi, med posrednimi pa še nespoštovanje veljavnih predpisov, pomanjkljivo meteorološko pripravo na izvedbo leta in neupoštevanje vremenskih razmer v času poleta. Obenem pa so preiskovalci ugotovili kršitve nekaterih členov zakona o letalstvu.

Tožilstvo je zato pod drobnogled vzelo Kolenca, uvedlo se je sodno preiskavo, slaba tri leta po nesreči pa je bila tudi vložena obtožba. Kolenca tožilstvo bremeni povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagroženih do osem let zapora. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Majazmaja 13:54 23.november 2015.

    Kakšno tragedijo je povzročila sla po zaslužku. Gospod je vedel, v kaj se podaja, pa je bil tako prepotenten in zastrupljen z željo po hitrem zaslužku, da je ignoriral vse znake, ki bi jih kot pilot moral opaziti. Pa še ...prikaži več nekaj ... Kaj pa neuraden pomočnik? Tisti, ki mu je pri poletih večkrat asistiral? Bo tudi on kaznovan?

  • Ferluci 08:41 23.november 2015.

    Moralno in etično je, da prizna napako in sprejme kazen, ki niti ni ta ko visoka za takšno neodgovorno dejanje. Že zaradi samega sebe.