Slovenija
21 ogledov

Bo MOL ob milijon evrov?

ljubljana 02.10.13, Zoran Jankovic, redna novinarska konferenca mestne obcine Lj Anže Petkovšek
Janković je izgubil, ker je prodal zemljišče, ki ni bilo njegovo.

Mestna občina Ljubljana (MOL) leta 2009 ne bi smela prodati parkirišča in zelenice ob Vojkovi cesti za milijon evrov podjetju Tritonis, so odločili na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

V primeru, v katerem je država tožila MOL in Tritonis, so namreč razsodili, da je pogodba med njima nična. Država ju je tožila, ker je MOL Tritonisu prodala tudi funkcionalna zemljišča k objektoma na Vojkovi cesti 59 in 61, ki so v lasti države in jih uporablja ministrstvo za obrambo. Država je v tem primeru MOL tudi očitala, da je že leta 2009 vedela, da prodaja nekaj, kar ni njeno.

Občina bo proučila sodbo

MOL je to na sodišču zanikala in trdila, da je notar pred podpisom pogodbe ugotovil, da je nepremičnina prosta bremen. Poleg tega so se zanesli na podatke iz zemljiške knjige, kjer niso bile zapisane omejitve razpolaganja s temi nepremičninami. Vendar pa urbanistično mnenje iz leta 2008, ki so ga izdali na MOL, dokazuje nasprotno, in sicer da so že takrat vedeli, da jih ne smejo prodati, ker so del parkirišča petih objektov ob Vojkovi cesti. Včeraj na MOL sodbe niso komentirali, saj jo morajo najprej proučiti. Tako tudi ni znano, ali se bodo nanjo pritožili.

"Naj župan odgovarja"

S sodbo pa je bil zadovoljen Damjan Bremec, direktor Tritonisa, ki tudi toži MOL; v tožbi zahteva razveljavitev pogodbe in vračilo milijona evrov kupnine z obrestmi. "Taka odločitev je edina pravilna, saj obstajajo dokumenti, da so na občini vedeli, da prodajajo tujo zemljo," je dejal Bremec in dodal, da pričakuje enako odločitev tudi v primeru, ko sami tožijo MOL.

Poleg tega je Bremec zaradi tega posla ovadil ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ovadbo pa je nato po pogovoru z županom proti njemu vložil tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). "Upam, da bo župan na podlagi ovadbe NPU odgovarjal za svoje napake. Ker taka njegova izigravanja stanejo firme in ljudi veliko potrpljenja in še česa," je sklenil Bremec.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 10:39 22.november 2013.

    Zakaj bi bil MOL ob miljon. Zakaj hebate z samim naslovom . A res nimate drugega dela, kot ustvarjati afere JVPM. Mol je za zemljišče kasiral miljon , ki ga mora sedaj vrniti. Vsakemu idiotu je jasno , da je ...prikaži več 1.000.000 - 1.000.000 = 0 , samo vašemu novinarju ne !

  • dragec 08:15 22.november 2013.

    Ja, samo on, Zoki ni ti, pa tudi ni jaz (navadna smrtnika). On je "bog" in kdo je oseba, ki bi ga poslala na Dob???

  • privat 07:26 22.november 2013.

    take ,ki mislijo da je cela država več kakor le butasta ustanova ,bi treba že enkrat zapreti!!mar ne..