Svet
77 ogledov

Bo morala zaradi Brexita Hrvaška na hitro uvesti evro?

kune Shutterstock
Zaradi Brexita bodo Hrvati in druge članice EU morda prisiljene na hitro uvesti evro.

Potem ko so se Britanci odločili zapustiti EU, se govori o tem, da bi moralo osem držav, ki imajo še lastno valuto, po hitrem postopku uvesti evro. Te države so Hrvaška, Danska, Bolgarija, Švedska, Češka, Madžarska, Poljska in Romunija. 

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi si želel, da se preostale članice čim prej povežejo tudi v monetarno unijo, poroča britanski Daily Express.

O tem, da naj bi po Brexitu pospešili načrte za dokončanje monetarne unije, poroča tudi nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Da želi Hrvaška čimprej uvesti evro, je v pogovoru z Angelo Merkel sicer že pred časom napovedal že premier Tihomir Orešković, ki zdaj opravlja le še tekoče posle, saj je v saboru dobil nezapnico.

Pred dobrim letom je bil evro možen šele po letu 2020

"Določanje datumov je nevarno in zavajajoče, a popolnoma se strinjam, da članstvo Hrvaške v območju evra pred letom 2020 ni mogoče," je sicer pred dobrim letom dejal Juncker. Primanjkljaj je previsok in strukturne reforme so nezadostne, je opozoril po srečanju s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović v Bruslju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Ferluci 23:33 30.junij 2016.

    Ne bo držalo, pravil ne bodo spreminjali. Po maastrichtskih kriterijih ne smejo biti zadolženi več kot 3% BDP-ja, javni dolg znotraj 60% BDP-ja, nizka inflacija in obrestne mere, itd. Juncker si morda lahko želi, sama želja pa ni dovolj. Ne ...prikaži več za Junkcerja, še manj za južne sosede.

  • Ferluci 23:22 30.junij 2016.

    Ja, pa bi hodil v službo in delal ne pa da si sral celo življenje. Sam si si kriv!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:51 30.junij 2016.

    Če bodo mogle ostale države na hitro uvest evro bodo verjetno tud te šle ven in si bodo izborile podobno pozicijo kot Norveška in Švica zunaj EU.