Slovenija
16 ogledov

Bo politika zamenjal nepolitik?

Protesti proti Kanglerju Nino Verdnik
Pred volitvami. Izzivi za novega župana: vse hujša socialna stiska, brezposelnost, nezanimanje tujih investitorjev za Maribor.

"Socialna stiska pri nas je vedno hujša. Te dni imamo sestanek z mariborskim stanovanjskim skladom, Elektrom Maribor in še nekaterimi podjetji glede stanja v mestu. Številni namreč ne morejo več plačevati vzdrževanja stanovanj in stroškov, zato se je občutno povečal odstotek deložacij iz stanovanj," je pojasnil Jožef Tivadar, direktor Centra za socialno delo Maribor.

Stopnja registrirane brezposelnosti na območju občine je bila po zadnjih podatkih iz decembra 17,8-odstotna. "Konec februarja je bilo registriranih 8.438 brezposelnih, kar je za odstotek manj kot februarja lani," pravi Vlasta Stojak, direktorica mariborskega zavoda za zaposlovanje. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, pa pojasnjuje, da je Maribor trenutno nezanimiv za tuje investitorje, saj so cene zemljišč še vedno visoke. Kar se tiče ekonomskih razmer v mestu, pa dodaja: "V letu in pol ekonomskih razmer ne moremo spremeniti, lahko pa naredimo zelo veliko, da se bodo v prihodnje začele spreminjati."

Se bo zgodil rez?

Mariborčani bodo namreč v nedeljo glasovali za enega od 11 kandidatov, ki bo leto in pol grel županski stolček. "Ne pričakujem, da se bo nadaljevala politična linija, ki jo je vodil bivši župan Franc Kangler. Kampanja je v teku, postaja zelo groba in nizka. Predvidevam, da se bo zgodil rez politične kontinuitete, in zato ne pričakujem, da bi se protesti hitro ponovili," pravi Bojan Musil z oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Če bo rezultat volitev drugačen, kar se Musilu sicer ne zdi realna možnost, nadaljnjih protestov ne izključuje.

Odstop MS malo verjeten

Novoizvoljeni župan bo moral sodelovati z obstoječim mestnim svetom (MS); če ne bo sklepal koalicije, lahko svetniki odloke in druga občinska pravila sprejemajo tudi brez njega. "Župan lahko mestnim svetnikom podaja predloge, čeprav z njimi nima dogovora o sodelovanju. Če se bodo svetnikom županovi predlogi zdeli dobri, jih bodo podprli, v nasprotnem primeru pa ne," meni Jurij Toplak, izredni profesor na fakulteti Alma Mater Europaea, in dodaja, da je zelo malo verjetno, da bi po izvolitvi novega župana svetniki odstopili.

Komentarjev 1
  • ennanova 09:31 13.marec 2013.

    Evropska pomlad - za Evropo ljudi, ne kapitala!Vse, ki se z zahtevami Evropske pomladi strinjate, pozivamo k podpisu peticije.http://za-misli.si/subkultura/853-evropska-pomlad-za-evropo-ljudi-ne-kapitala