Slovenija
79 ogledov

Bo stavka vendarle plačana

stavka javnih uslužbencev Boštjan Tacol
Po stavki. Zaradi praznikov plače v javnem sektorju nekateri obračunavajo že danes. Navodila. Vlada napovedala, da stavka ne bo plačana, a navodil, kako naj se obračun izvede, niso poslali.

Javni uslužbenci plače dobivajo petega v mesecu. Zaradi praznikov morajo delodajalci plače tokrat obračunati prej, najpozneje v ponedeljek, a ker jim ministrstva niso dala jasnih navodil, kako naj obračunajo dan stavke, to počne vsak po svoje.

Sledili bodo navodilu Sviza

“Če enega dneva ne obračunamo, bomo vsi ostali brez plač. To moramo urediti,” pravi ravnatelj Osnovne šole Gornja Radgona Dušan Zagorc. Ker navodil ministrstva za izobraževanje niso dobili, dodaja, da se bodo držali tistih, ki jih je poslal sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz).

“V obračunu bomo stavkajočim označili, da je potekala stavka zaradi kršitev kolektivne pogodbe delodajalcev. To pomeni, da jim bomo za ta dan obračunali osemurni delavnik, ne pa tudi prevoza in regresa za hrano,” pojasnjuje Zagorc.

Okrožnica je, a ne v šolah

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) priznavajo, da navodil še niso poslali. “Pripravljamo okrožnico, a ni znano, kdaj jo bomo poslali,” pravijo. Trenutno naj bi v njej šolam naročali, naj stavke ne plačajo.

Če bi bilo pozneje v procesu arbitraže odločeno, da je bila stavka zakonita, naj bi jim plačali naknadno. Kdaj naj bi arbitraža bila, na MIZKŠ ne vedo, saj pravijo, da se mora o tem vlada dogovoriti s sindikati.

Navodil po besedah vodstva novomeškega in ljubljanskega zdravstvenega doma (ZD) niso dobili niti z ministrstva za zdravje.

Stavkajoči in šikaniranje

Sviz je svojim sindikalnim zaupnikom izdal navodilo, naj vztrajajo pri plačilu stoodstotnega nadomestila stavkajočim, pri čemer ne smejo izdati seznama njihovih imen.

“To bi bilo nezakonito, te sezname bi lahko pozneje kdo uporabil za šikaniranje ali poslabšanje položaja delavcev,” meni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Sviz ima tožbe že spisane

Zagorc še pravi, da obstaja možnost, da kljub obračunanim plačam ministrstvo šolam denarja za dan stavke ne bo nakazalo. V Svizu pravijo, da bodo v tem primeru sprožili tožbe.

“Če bo sodišče ugotovilo, da je bila stavka zakonita, bodo morali sprejeti odgovornost za to potezo. Ne morem še povedati, ali bodo tožbe kolektivne ali individualne, so pa že v pripravi,” pa pravi Štrukelj.

Če sodišče odloči, da je stavka nezakonita, pa Sviz nima denarja, da bi članom plačal stavko. “Bomo pa poskušali kompenzirati pri članarinah,” dodaja Štrukelj.

Ključna bo (ne)zakonitost

“Iz stavkovnih zahtev, ki so bile posredovane vladi, izhaja, da splošna stavka ni potekala zaradi neizpolnjevanja oziroma kršitve določil kolektivnih pogodb, temveč zaradi nestrinjanja z nekaterimi ukrepi,” pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

Zato menijo, da morajo delodajalci stavkajočim plačati prispevke, ne pa tudi plače. Sindikati na drugi strani vztrajajo, da je bila kolektivna pogodba kršena, zato je stavka zakonita. Ministrstvo sicer nima podatka, koliko bi država prihranila, če stavke ne plača.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.