Magazin
56 ogledov

Bo ta robot zamenjal pse in mačke?

robot Žurnal24 main
Švicarski znanstveniki so izumili robota, ki po velikosti in gibanju najbolj spominja na mačko. Bo ta v prihodnosti zamenjal prave ljubljenčke?

Najnovejši robot je hkrati tudi najhitrejši robot na štirih nogah do zdaj pa tudi najlažji, saj pri svojih 20 centimetrih dolžine in 16 centimetrih višine tehta le kilogram. Do zdaj mali roboti s podobnimi sposobnostmi niso bili lažji od 32 kilogramov, razlagajo znanstveniki.

"Pri robotu smo zaznali maksimalno hitrost 1,42 metra na sekundo, kar je primerljivo s hitrostjo hoje odraslega človeka," pravi znanstvenik iz Politehnične šole v Lausanni Alexander Sproewitz. Za gibanje, na las podobno mačjemu, so zaslužne prav posebej izdelane "šape", zaradi katerih je "mačka" hitra in stabilna.

Robot je hkrati tudi nežen, a čvrst in vzdržljiv, znanstveniki pa dodajajo, da se ga da sestaviti tudi iz cenejših delov, kar naj bi gradilo potencial, da bi takšne robotske mačke zamenjale prave hišne ljubljenčke in bile ljudem v pomoč.

Komentarjev 1
  • mph 15:45 18.junij 2013.

    Bo ta robot zamenjal pse in mačke? A lahko obstaja še bolj butasto vprašanje? Ali pa avtor ni še nikoli imel domačega ljubljenčka, da lahko piše takšne bedarije.