Slovenija
20 ogledov

Bo usoda vlade znana v sredo?

nova vlada 10-02-2012 Žurnal24 main
Na odločitev Janeza Janše, ali bo odstopil iz mesta predsednike vlade, bomo morali še počakati. Izjavo naj bi podal najkasneje do srede. Takrat bo podal tudi pritožbo na upravno sodišče glede poročila KPK. Na skrivnem sestanku so se danes sestali Virant, Žerjav in Erjavec .

V petek so iz stranke SDS sporočili, da se bo predsednik vlade Janez Janša na poziv koalicije ter na svoj pogled na ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije odzval v začetku tega tedna, ko bo na upravno sodišče vložil tudi pritožbo zoper KPK.

To se danes ni zgodilo. Kot pišejo Finance bomo morali na odločitev Janše, ali bo odstopil z mesta predsednika vlade, počakati še najmanj en dan.

Iztekajo se roki koalicijskih parterjev

Jutri ob polnoči se sicer izteče desetdnevni rok, ki ga je Državljanska lista z Gregorjem Virantom na čelu postavila Janši, da odstopi, sicer bo zapustila koalicijo. Dan zatem pa se bo sestal svet DL in takrat bo po Virantovih besedah "padla odločitev".

Z izstopom iz koalicije so zagrozili tudi v SLS in DeSUS. Tako Radovan Žerjav kot Karl Erjavec sta namreč prepričana, da Janša vlade ne more več voditi. V četrtek pa naj bi se sestal tudi svet stranke DeSUS.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjave je sicer danes pred vladnim kolegijem dejal, da bi bil že čas, da se premier Janez Janša oglasi in pove, kako vidi politične razmere ter kaj namerava storiti. Vsaka rešitev, ki niso predčasne volitve, je po njegovem modra. Mandatar, predlagan ob konstruktivni nezaupnici, pa je smiseln le, opozarja, ko za njim stoji resna večina v DZ. So se pa, pravi, v SLS o tem pripravljeni pogovarjati.

Skrivni sestanek obrodil sadove?

So se pa danes na skrivnem sestanku zbrali Erjavec, Žerjav in Virant. Po poročanju Financ naj bi na sestanku sprejeli odločitev, da je dogovor oziroma povezovanje s Pozitivno Slovenijo nesprejemljivo, dokler se Zoran Janković popolnoma ne umakne.

Vsi so še vedno prepričani, da da mora predsednik vlade Janez Janša odstopiti, uskladili pa so se tudi, da so za Slovenijo v trenutnih razmerah najboljša rešitev predčasne volitve.

Kot še pišejo Finance je pobudo za sestanek sprožil Virant, zlasti zaradi Žerjavovega mnenja, da je predlog novega mandatarja smiseln le, ko za njim stoji resna večina v DZ.

"Ceno DL, SLS in DeSUS plačuje SDS"

Kako se bo Janša odločil je težko špekulirati. Glede na izrečene besede pretekli teden lahko sklepamo, da svojega položaja ne namerava zapustiti. Za Demokracijo je med drugim pretekli teden dejal, da so pozivi, naj SDS predlaga drugega mandatarja, "prozoren manever". "Trik je naslednji: najprej ponižati SDS in jo hkrati potisniti v položaj, ko oslabljena še naprej prevzema nase največje nezadovoljstvo zaradi potrebnih protikriznih in reformnih ukrepov," je dejal. Dodal je, da bi v DL, SLS in DeSUS vladali, "ceno pa naj plačuje SDS".

Komentarjev 27
  • DUSANJ2000 20:04 23.januar 2013.

    USODA Slovenije in njihovih voditeljev je bila pričakovana že pred 20. leti.

  • Darko 11:20 22.januar 2013.

    To je tvoje mnenje s klasično žalitvijo tebi blizu. Če natančno prebereš ti morda postane jasno kaj je vsebina. Mediji pa kakor kdo.....

  • dragec 08:07 22.januar 2013.

    Pederčine SDS sovske, zdaj ste se spravili še na tisk