Slovenija
31 ogledov

Avstrija je napovedla zaostrovanje, Slovenija bo sledila

Prihod v Avstrijo EPA
Avstrija je napovedla zaostrovanje, Slovenija bo sledila pri omejitvah pri vstopu "ekonomskih migrantov".

S slovenskega ministrstva za notranje zadeve, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar so danes sporočili, da Avstrija začenja z zaostrovanjem vstopa v državo ter izločanjem tistih, "ki se jih identificira zgolj kot ekonomske migrante oziroma izkoriščajo migracijski tok, da bi prišli do ciljnih držav zaradi različnih interesov, kot so na primer študij, zaposlitev, prihod k svojcem in podobno". Zgolj izjava, da želijo zaprositi za mednarodno zaščito v Republiki Avstriji ali Nemčiji pa tako ne zadošča za vstop v njihovo državo.

Tudi Slovenija zaostruje vstop! 

Slovenija bo po navedbah ministrstva ravnala enako in posledično na podoben način zaostrila kriterije za vstop beguncev in migrantov v Republiko Slovenijo, kar so že sporočili tudi Hrvaški. Ta pa je obvestilo sprejela in ga prenesla tudi Srbiji in Makedoniji. 

Na ministrstvu napovedujejo, da bodo s predstavniki Republike Avstrije še naprej v stalnem stiku, kakor tudi s predstavniki drugih držav, s katerimi bomo poskušali sprejemati usklajene ukrepe za obvladovanje migracijskega toka in njegovo uravnavanje.

Tudi uvedba kvot? 

Avstrija je nov strožji režim sprejemanja beguncev in migrantov napovedovala že dlje časa. Avstrijski obrambni minister Peter Doskozil je na primer minuli torek razkril, da nov režim sprejemanja beguncev na mejnem prehodu pri Špiljah zaživel v četrtek po treh dneh uvajanja.

Povsem jasnih informacij, o novem zaostrovanju sicer ni, a Avstrija naj bi uvedla dnevno kvoto za sprejem beguncev, ki znaša 2.500 oseb, vse pa bodo sprejeli le še preko Šentilja. Na meji naj bi se obetale tudi nove ograje in povečano število vojakov, ki naj bi nadzorovali ostale mejne prehode. 

V zadnjem mesecu je število beguncev in migrantov, ki so prečkali Slovenijo, le nekajkrat preseglo predvideno omejitev. Največje število prišlekov, ki pri iskanju mednarodne zaščite prečkali Slovenijo, je policija v tem mesecu zabeležila 9. februarja, in sicer 2.805. 

MNZ: O vseh omejitvah smo v naprej obveščeni

Na slovenskem ministrstvu za notranje zadeve nam v petek informacij o predvidenih kvotah niso potrdili, navajajo le, da je sodelovanje s sosednjimi državami zelo dobro ter da v tem trenutku ni novih napovedi Avstrije glede omejevanja sprejema migrantov: "Še posebej intenzivno je z Avstrijo tako na regionalni kot državni ravni, o vseh relevantnih stališčih in omejitvah smo s strani naše severne sosede v naprej obveščeni."

V primeru, da bi Avstrija vendarle začela z omejevanjem pa na slovenskem ministrstvu zatrjujejo, da bo Slovenija nanje odgovorila z uvedbo omejitev na osnovi podobnih kriterijev. Zatrjujejo pa, da so trenutne razmere glede prihoda, registracije, zaprosil za azil, humanitarne oskrbe in predaje migrantov Avstriji so normalne in nadzorovane. 

Zaenkrat iz Sloveniji ostajata tudi dve izstopni točki - Šentilj in Karavanke -, a kot je mogoče razbrati med vrsticami, se tudi ministrstvo že pripravlja na le eno izstopno točko na mejnem prehodu Šentilj. 

Nadzor naj bi okrepila tudi Slovenija 

Na napovedan avstrijski nadzor pa se je odzval tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je včeraj v pogovoru za STA napovedal, da ne more pristati na to, da bi se v Sloveniji naenkrat zaustavilo veliko število beguncev. Cerar pa je vnovič navedel, da je Slovenija dolžna varovati schengensko mejo, kar pomeni, da bomo morali v prihodnjih tednih in mesecih ta nadzor še okrepiti.

Komentarjev 7
  • malonaokoli 08:35 16.februar 2016.

    ko so turki, nemci, italijani imeli apetite po Slovenski posesti smo ustanovili OF...jaz v tej islamski invaziji ne vidim nič drugega, kot zgodbe znane iz naše zgodovine.

  • Ferluci 17:36 15.februar 2016.

    Cmeralisti že globoko premišljujejo....odšli so v Makedonijo na posvet....ko se vrnejo, bodo razmislili kako in kaj...

  • samo.jst 14:09 15.februar 2016.

    Copy/Paste politika... žalostno