Slovenija
116 ogledov

Bo zgorela hiša vendarle dom romske družine?

Požar v Trnovljah PGE Celje
Požar v Trnovljah pri Celju. Skoraj popolnoma uničena hiša, v katero naj bi naselili romsko družino. Lastnik še ne ve, kaj bo z dogovorom.

Poročali smo že, da je v soboto ponoči v stanovanjski hiši pri Celju izbruhnil požar, ki je hišo skoraj popolnoma uničil. Hiša je uradno naprodaj, lastnik Ivan Jani Ulaga je bil že tik pred tem, da jo proda. "Za nakup je interes in namero pokazala Občina Celje. Pogodbe še nismo podpisali, postopek je bil še v teku. Dogovorili smo se za ceno 124.000 evrov," pripoveduje Ulaga.

Glede na to, da so se okoliščine zdaj popolnoma spremenile, občina hiše seveda ni dolžna kupiti. Tako potencialni kupec kot lastnik sta si vzela nekaj časa za razmislek. "Zdaj je vse v zraku. Zgodba se na neki način odvija od začetka," pravi Ulaga.

O ozadju za zdaj domnevnega požiga je skop. "Lahko seveda le slutimo, kaj je v ozadju. Kolikor vem, so okoličani ustanovili civilno iniciativo zaradi občinske namere, da v hiši naseli dotične Celjane. Ja, Rome, čeprav jim jaz pravim Celjani, saj to dejansko tudi so," poudarja Ulaga.

Če lahko požig dejansko povežemo z delovanjem civilne iniciative, če so stvari ušle iz rok, bo vsekakor pokazala policijska preiskava. "In če se bo izkazalo, da je epilog delovanja ljudske iniciative hiša, kakršna danes je, lahko rečem le, da me je strah. Da se bojim živeti v takšni državi!" pravi lastnik hiše, ki je bila tik pred prodajo.

K sreči je bila vsaj zavarovana. Kaj bo zdaj s to hišo in kam bodo naselili omenjeno romsko družino, spremljamo naprej. Romska družina, ki je bila predvidena za selitev, je imela svoje stvari praktično že naložene na tovornjak. Razočarani so, ker nemogočih bivanjskih razmer vendarle še ne bodo rešili.

Komentarjev 3
  • maresem 19:08 08.april 2014.

    Ja,.. tudi to je res.

  • miner 18:38 08.april 2014.

    To, da so požgali hišo, res ni najbolj primerno, ampak, mene moti nekaj drugega.Ti Romi, ki živijo sedaj na Mariborski cesti, tam je bila včasih vrtnarija, pa so jo enostavno zasedli, tako, kot delajo tudi drugot po SLO. Za ...prikaži večZa njih se najde hiša, občina kupi in jim jo podari, za druge, nepriviligirane ljudi pa država ne poskrbi. Zakaj Romi, no ja, Cigani, dobijo vse, parcelo, hišo in vsak mesec nadomestila, plačujejo pa nič. Imamo cel kup revežev, tudi brez stanovanja, za njih pa ni denarja. Ej, politiki, zapeljite se tja na Mariborsko cesto, poglejte kako zdaj živijo ti "revni" Cigani, pa premislite, ali so res upravičeni, da kar dobijo hišo. Naj prodajo svoj vozni park, imajo kar nekaj dragih avtov, pa naj si kupijo sami bajto. Ampak ne, oni so Romi, za njih mora skrbeti država. Jaz bi jih s politiki poslal nekam tja v Pisker Marmelade!

  • maresem 18:15 08.april 2014.

    Da jeb. mater tej civilni iniciativi. Konec koncev so tudi cigani ljudje in niso vsi barabe. Morda jih je v civilni iniciativi več.