• Sob 20 do 29 °C
  • Ned 17 do 21 °C
več na vreme.net

Vabilo

77 komentarjev

Bo zvezda odvrnila vlado?

Na sobotno proslavo v Koper povabili tudi vlado.

Suzana Kos / Koper

 

"Uporaba rdeče zvezde je nepotrebna provokacija, vlada naj ji ne naseda," meni Matej Makarovič, politični analitik. (Foto: Suzana Kos)

"Rdeča zvezda je nedvomno asociacija na nekdanji režim in določeno ideologijo, glede katerih v slovenski javnosti še vedno ni enotnosti. Priključitev Primorske Sloveniji pa gotovo nima zveze z rdečo zvezdo, saj je bil to izrazito nadideološki projekt. Ljudje različnih svetovnih nazorov so tedaj zmogli preseči delitve, ki so jih razdvajale," ocenjuje politični analitik Matej Makarovič.

  •  

    Vseljudsko praznovanje
    Obletnica. V soboto bo v Kopru od 11. ure vrsta prireditev, med drugim humanitarni tek in nogometna tekma. Slavnostni govornik bo Danilo Türk. Zvečer bosta brezplačni koncert Siddharte in ognjemet.

Vabila na sobotno državno proslavo ob 65-letnici vrnitve Primorske matični domovini, ki je vlada zaradi varčevanja ne bo organizirala in tudi ne financirala, namreč krasi rdeča peterokraka zvezda. Organizacijo proslave je prevzela koprska občina pod vodstvom župana Borisa Popoviča in vseh borčevskih organizacij na Primorskem.

Nepotrebna provokacija

Makarovič meni, da je uporaba rdeče zvezde v tem trenutku povsem nepotrebna provokacija in preusmerja pozornost ljudi od stvari, ki so ta trenutek pomembnejše.

Ali lahko predstavnike vlade – ti so vabilo v Koper dobili, odziva pa od njih, kot pravijo na občini, še ni – čaka podoben sprejem oziroma žvižgi, kot so ministrico Ljudmilo Novak v nedeljo v Bazovici pri Trstu? "Kako bo zadeva potekala, je težko reči, vlada pa je nedvomno v neprijetnem položaju; po eni strani bi bilo državotvorno, da bi njeni predstavniki, ne glede na morebiten negativen sprejem, prišli, po drugi strani pa ji ne moremo zameriti, če v Koper nikogar ne bo," dodaja Makarovič.

Vsak svojo pot

Na koprski občini zavračajo očitke, da gre pri proslavi za še eno v nizu Popovičevih provokacij po tem, ko se je razšel z Janezom Janšo, s katerim je na državnozborskih volitvah nastopil skupaj. Spomnimo, koprski župan je po razhodu z SDS “kadroval” v Luki Koper, kamor bi na čelo postavil Zorana Jankovića, podpisal je pristopno izjavo za Pozitivno Slovenijo, kot predsedniškega kandidata je podprl Danila Türka ...

"Proslava ni nikakršno nadaljevanje provokacij, kot pravite, dogodek pa ima sicer tudi močno humanitarno noto. Primorska je sodobna in se zaveda, da živimo v 21. stoletju," očitke zavračajo na koprski občini. Poudarjajo, da ne gre pozabiti, da je Popovič sin partizana, ki je osvobajal Trst in na katerega je zelo ponosen, ter ženske, ki je pri svojih štirih letih gledala, kako so ji fašisti požgali dom v Volčji Dragi.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (77)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima