Slovenija
62 ogledov

Bo zvezda odvrnila vlado?

Rdeča zvezda na vabilu Suzana Kos
Na sobotno proslavo v Koper povabili tudi vlado.

"Rdeča zvezda je nedvomno asociacija na nekdanji režim in določeno ideologijo, glede katerih v slovenski javnosti še vedno ni enotnosti. Priključitev Primorske Sloveniji pa gotovo nima zveze z rdečo zvezdo, saj je bil to izrazito nadideološki projekt. Ljudje različnih svetovnih nazorov so tedaj zmogli preseči delitve, ki so jih razdvajale," ocenjuje politični analitik Matej Makarovič.

Vabila na sobotno državno proslavo ob 65-letnici vrnitve Primorske matični domovini, ki je vlada zaradi varčevanja ne bo organizirala in tudi ne financirala, namreč krasi rdeča peterokraka zvezda. Organizacijo proslave je prevzela koprska občina pod vodstvom župana Borisa Popoviča in vseh borčevskih organizacij na Primorskem.

Nepotrebna provokacija

Makarovič meni, da je uporaba rdeče zvezde v tem trenutku povsem nepotrebna provokacija in preusmerja pozornost ljudi od stvari, ki so ta trenutek pomembnejše.

Ali lahko predstavnike vlade – ti so vabilo v Koper dobili, odziva pa od njih, kot pravijo na občini, še ni – čaka podoben sprejem oziroma žvižgi, kot so ministrico Ljudmilo Novak v nedeljo v Bazovici pri Trstu? "Kako bo zadeva potekala, je težko reči, vlada pa je nedvomno v neprijetnem položaju; po eni strani bi bilo državotvorno, da bi njeni predstavniki, ne glede na morebiten negativen sprejem, prišli, po drugi strani pa ji ne moremo zameriti, če v Koper nikogar ne bo," dodaja Makarovič.

Vsak svojo pot

Na koprski občini zavračajo očitke, da gre pri proslavi za še eno v nizu Popovičevih provokacij po tem, ko se je razšel z Janezom Janšo, s katerim je na državnozborskih volitvah nastopil skupaj. Spomnimo, koprski župan je po razhodu z SDS “kadroval” v Luki Koper, kamor bi na čelo postavil Zorana Jankovića, podpisal je pristopno izjavo za Pozitivno Slovenijo, kot predsedniškega kandidata je podprl Danila Türka ...

"Proslava ni nikakršno nadaljevanje provokacij, kot pravite, dogodek pa ima sicer tudi močno humanitarno noto. Primorska je sodobna in se zaveda, da živimo v 21. stoletju," očitke zavračajo na koprski občini. Poudarjajo, da ne gre pozabiti, da je Popovič sin partizana, ki je osvobajal Trst in na katerega je zelo ponosen, ter ženske, ki je pri svojih štirih letih gledala, kako so ji fašisti požgali dom v Volčji Dragi.

Komentarjev 77
  • garincha.bf 13:07 12.september 2012.

    Poga še nekaj, pogle si na spletu izjave, trditve, mnenja, komentarje rdečih pod krvavo zvezdo zbranih sluzavih politikov in njihovih dveh predsednikov o osamosvojitvi izpod rdečega režima lažnega bratstva in enotnosti.Ko si večino teh izjav ogledaš (tega gradiva je ...prikaži več za več ur) dobro, dobro, dobro premisli s SVOJO glavo, mogoče ti bo kaj bolj jasno.L.P.

  • garincha.bf 12:59 12.september 2012.

    Ne vem koliko si mlad, vsekakor pa polpreteklo zgodovino na Primorskem bolj slabo poznaš. Tudi mi smo bili vedno na naši strani toda niti črni niti rdeči. Primorci smo se začeli boriti proti fašistom veliko pred rdečo kamariljo, ki nas ...prikaži večs je po komunistični revoluciji vedno ignorirala. Pa ne samo to. Načrtno je iz večine Primorcev naredila bebce, kateri so ji ubogljivo sledili in izgubili svojo hrbtenico. Še najbolj pa žalostno je to, da ti bebci apriorij zavračajo vse kar je v zvezi s Cerkvijo, razen blatenja seveda. Če bi zgodovino in dogajanje v našem koncu bolje poznali bi vedeli, da so bili duhovniki na Primorskem najzaslužnejši, da se je pri nas govorilo SLOVENSKO.P.S.Da ne bo pomote, ne hodim v Cerkev !

  • clan99 06:49 12.september 2012.

    Ja ma koga?