Slovenija
293 ogledov

Bodo mestni redarji preverjali kje kadite?

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Ivan Zupič
Ministrstvo za zdravje (MZ) pripravlja nov predlog zakona o omejevanju uporabe tobaka, ki bo prepovedoval kajenje tudi pred zdravstvenimi domovi, bolnišnicami in šolami. Občinam so prestavili zamisel, da bi nadzor nad izvajanjem protikadilskega zakona podelili kar občinskim redarjem.

"Občinski redarji bi nadzirali prepoved kajenja na funkcionalnih zemljiščih pred zdravstvenimi ustanovami in vzgojno-izobraževalnimi ustanovami, torej pred zdravstvenimi domovi in šolami, predvsem pred srednjimi šolami in fakultetami," vsebino sestanka s predstavniki MZ povzemajo na Skupnosti občin.

redarstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na občinske redarje so se obrnili, ker so prisotni na terenu, razlog pa je tudi njihova uniformiranost in prepoznavnost.

"Na MZ so prepričani, da v kolikor se bo redar pojavil pred šolo oziroma zdravstvenim domom, prepovedi kajenja ne bo nihče prekršil," so nam argumente ministrstva predstavili na skupnosti občin.

 

V osmih letih se je število inšpektorjev znižalo za tretjino

Eden od razlogov za prenos pooblastil naj bi bil tudi, da je državnih zdravstvenih inšpektorjev premalo in nadzor zato šepa.

Ob uveljavitvi zakona je imel zdravstveni inšpektorat 128 inšpektorjev, lani jih je za red na zdravstvenem področju skrbelo le še 88. Zmanjšalo pa se ni le število inšpektorjev, pač pa tudi znesek glob, ki jih vsako leto izdajo. 

Globe | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V kateri fazi je predlog, smo vprašali pristojne na MZ, kjer pa so nam zanikali, da bi načrtovali prenos nadzorstvenih pristojnosti na občinske redarje.

"Predlog Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov je v medresorskem usklajevanju, v okviru katerega proučujemo različne rešitve glede izvajanja nadzora nad določbami zakona. Trenutni predlog ne vsebuje določbe, ki bi občinske redarje uvrščala med organe, pristojne za izvajanje nadzora nad določbami zakona," zagotavljajo.   

Predstavniki skupnosti občin so sicer prepričani, da zakonodaja takšnega prenosa pooblastil ne omogoča.

Prav tako bi se moralo to upoštevati pri povprečnini, pravijo občine, češ da prenos nalog nanje brez ustreznih finančnih virov ni v skladu z ustavo: "Pobrana globa ni plačilo za delo občinskih redarjev, saj ni namen občinskih redarjev pobiranje glob, temveč ureditev stanja na teren."

Ne nazadnje, državni inšpektorji, ki zdaj nadzirajo izvajanje zakona, imajo 36. plačni razred, redarji pa so uvrščeni v 19.razred, pojasnjuje Miha Mohor s skupnosti občin. 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 41
  • Ludvik Miholic 21:19 30.september 2016.

    JAS NISEM KADILEC PA MOREM VOHAT TVOJE UMAZANE HLACE PA NOGE KATERE SI NEUMIVAS

  • kapibara 09:46 28.september 2016.

    Ko boš končal, boš eno prižgal..

  • Ludvik Miholic 18:47 27.september 2016.

    jas nekadim pa me tudi nemotijo kadilci ali se mi lahko poci nekaj v glavi pa bo sel v pekel redar in kaki poslanec