Slovenija
116 ogledov

Bodo pismonoše stavkali?

Poštar Shutterstock
Številne nadure in urniki, ko nikoli ne vedo, kdaj bodo končali delo, razburjajo pismonoše. Po novem naj bi jih tudi sredi dneva pošiljali domov.

Na Pošti Slovenije med zaposlenimi  zaradi organizacijskih in fizičnih obremenitev zaposlenih, predvsem pismonoš, vre. V Sindikatu poštnih delavcev KS 90 razmišljajo tudi o stavki. 

"Ob nastopu dela pismonoše nikoli ne vemo kdaj bomo končali. Delati moramo dokler ne raznesemo poštne tvarine. Na pošti imamo skozi celo leto in to vsako leto vsi zaposleni neenakomerno razporejen delovni čas. V dnevih ko je povečan promet moramo delati tudi do 12 ur. Zgodili so se tudi primeri ko so delavci v enem tedno delali več kot 58 ur in delodajalec je nezakonito popravljal evidenco ur," razlaga predsednik sindikata Saša Gržinić.

Kršenje zakona o delovnih razmerjih je konec lanskega leta ugotovil tudi inšpektorat za delo in Pošti Slovenije naložil, da mora upoštevati določila zakona glede nadurnega dela. Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, 20 ur na mesec in 170 ur na leto. Pri začasni prerazporeditvi polnega delovnega časa, delovni čas ne sme trajati več kot 56 ur na teden. Vendar pa s tem na Pošti Slovenije težav niso rešili.

"Urniki so skozi vse leto isti"

V dnevih, ko so obremenitve manjše, naj bi poštarji delali manj in tako izravnali število nadur, kar je bistvo neenakomernega delovnega časa. "Delodajalec bi moral določiti, kdaj bomo delali več in kdaj manj. Mi pa imamo skozi celo leto iste urnike in jih ne prilagajajo zato pa prihaja do viškov ur, ki jih je iz leta v leto več," razlaga Gržinič.

Poslovodstvo zdaj uvaja še nova pravila, ki pismonoše razburjajo tako, da razmišljajo tudi o stavki. 

"Po novem navodilu nas bodo v obdobjih ko je dela manj pošiljali predčasno domov, glede tega pa naj bi nas obveščali sproti, ko že nastopimo delo," pravi predstavnik sindikata. Na dneve dneve z manjšim prometom bi nadrejeni lahko odredili manjše število delavcev in tvarino delavca, ki bo ostal doma razporedili med ostale.      

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Nataša Berlak 08:48 06.maj 2015.

    4krogci

  • Nataša Berlak 08:47 06.maj 2015.

    če ne poznaš razmer od znotraj, raje ne komentiraj takih bedastih komentarjev......................................

  • primorka 14:28 23.april 2015.

    Se strinjam,razmere nimajo rožnate. Poleti v pripeki,pozimi v snegu in dežju. Tudi če ob sobotah ne delajo jim nisem fovš.Naš je super.