Slovenija
47 ogledov

Sodišče ponovno: Marinič goljufal

Marinič na sodišču Anže Petkovšek
Sodišče je zavrnilo pritožbo poslanca Branka Mariniča in potrdilo sodbo prve stopnje. Njegova stranka pričakuje, da bo sedaj vrnil mandat poslanca.

Višje sodišče je odločilo, da zavrne pritožbo poslanca Slovenske demokratske stranke, Branka Mariniča, in potrdi sodbo prvostopenjskega kranjskega sodišča.  Ta ga je zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine na Fakulteti za organizacijske vede obsodilo na pet mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

"Vse je politični konstrukt"

Branko Marinič je tudi drugostopenjsko sodišče poskušal prepričati, da je sam opravljal izpit. Po njegovih besedah gre za "politični konstrukt".

Njegov zagovornik, Dušan Korošec, je pojasnil razloge za pritožbo. Kot je razložil sodišču, nimajo "datuma storitve" oziroma "ni nobenega dokaza, da je poslanec neugotovljeno osebo ravno 13. aprila 2005 prosil, da namesto njega pristopi na izpit iz nemškega jezika".

Tudi izjava priče ni pomagala

Marinič je višjim sodnikom predložil celo notarsko overjeno izjavo priče, ki je poslanca menda videla na fakulteti na dan opravljanja izpista. "Ta oseba se je oglasila gospodu Mariniču, ko ga je videla na televiziji, ko so mu na sodišču izrekli sodbo. Zdaj je pripravljena  pričati v njegovo korist," pojasnjuje Korošec.

"Vedno sem bil resnicoljuben"

V zagovoru je Marinič še enkrat poudaril, da ni kriv očitanega mu dejanja, saj ga ni storil. "Poudarjam, da je bil to moj 22 izpit. Tudi izpit iz gospodarskega prava sem opravljal štirikrat in tudi takrat ga nisem opravil, kar pomeni, da če bi imel namen goljufati, bi tudi takrat pri tem izpitu. Vedno sem bil resnicoljuben. Izpit sem vedno opravljal sam," se je zagovarjal Marinič, potem ko je višje sodišče ponovno začelo glavno obravnavo proti njemu.

"Takrat sem bil poslanec začetnik in ko sva bila s profesorico dogovorjena za srečanje na fakulteti, sem moral biti prisoten na seji državnega zbora. Res sem imel namen, da se srečam z njo in da razčistiva zaplet. Kasneje pa sem se srečal z dekanom fakultete, ki mi je svetoval, naj grem izpit opravljat na drugo fakulteto in potem se mi ni zdelo več potrebno, da se še dobivam s profesorico," pa poslanec odgovarja višjim sodnikom, ki jih zanima, zakaj se mu ni zdelo potrebno in pomembno, da bi s profesorico neposredno razčistila, kako je opravljal izpit.

"To ne drži, veste. Vi ste se z dekanom dobili mesec preden vam je sestanek predlagala profesorica. Ona vam je celo predlagala, da vi sami predlagajte, kdaj bi se lahko dobila na sestanku. In potem ste profesorico še po elektronski pošti pozivali, že po razgovoru z dekanom fakultete, naj vam oceno izpita vpiše, ker da vi smatrate, da ste izpit iz nemškega jezika v celoti opravili," je poslanca na hitro ustavila ena od višjih sodnic v senatu, ki obravnava poslančevo pritožbo.

Sojenje iz politično motiviranih razlogov

Marinič je sodišče sicer poskušal prepričati, da mu sodijo iz politično motiviranih razlogov. Kazensko ga je namreč ovadila komisija za preprečevanje korupcije, kamor so ga naznanili profesorji fakultete. "Takrat sem vodil parlamentarno komisijo za nadzor nad protikorupcijsko komisijo," dodaja poslanec največje vladajoče stranke.

Zaslišanje grafologa

Višji sodniki so danes zaslišali tudi grafologa, ki je preučil Mariničevo pisavo in pisavo na izpitnih polah. Zagotavlja, da izpitne pole, ki jo je zasegla profesorica Marjeta Ekar, zagotovo ni pisal Marinič.

Višji sodniki so tako Mariniča pozvali, naj pred njimi napiše besedilo, ki ga bo neposredno pred njimi preveril grafolog. Zahtevajo namreč, da njegovo današnjo pisavo grafolog primerja s pisavo na izpitni poli. Zahtevali so, da piše s pisanimi črkami: "Pa dajmo napisat nekaj kar v nemščini, po nareku sodišča, saj bo izvedenec tako najlažje primerjal." je bila jasna višja sodnica, ki mu je narekovala nekaj samostalnikov in glagolov. "A zdaj bom pa izpit opravljal?" je zanimalo Mariniča.

Komentarjev 16
  • pesjan 18:54 23.november 2012.

    zdaj pa naj plača vse za nazaj kaj je prigoljufal ? vrne dnar vsem davkoplačevalcem .

  • mph 15:46 23.november 2012.

    Točno tako. :-) Vsi taki tički uporabljajo iste fore, pa udbomafija, rdeči, .... so iz istega repertoarja. Morda bi morali uzakoniti, da je tak, ki se "brani" na tak način, kar takoj obstojen.

  • rogg 14:11 23.november 2012.

    Sprenevedanje, in taki nam delijo usodo, prasci nagraužni....