Šport
36 ogledov

Gabrovec: Sindrom obrnjenih vrednot

Bogdan Gabrovec Žurnal24 main
Ob nedavnih uspehih slovenskih zimskih športnikov se je smejalo tudi prvemu možu slovenskega športa, predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdanu Gabrovcu.

Minula sobota je bila za slovenske zimske športnike resnično uspešna in zgodovinska. Trojna zmaga slovenskih skakalcev v Saporu, drugi mesti smučarjev Ane Drev in Boštjana Klineta ter tretji deskarja Roka Marguča in skakalke Eme Klinec so risali nasmehe na obraze slovenskih ljubiteljev športa, med njimi tudi Gabrovcu.

"Reči moram, da niso samo stopničke magnet in glavno povabilo za udeležbo gledalcev na tekmovanjih, mislim, da je to športni duh, ki se je skozi desetletja, morda tudi stoletja prijel v slovenskem narodu. Ne glede na vsakoletno nižanje sredstev v športu, ostajamo in se borimo ter smo vedno boljši. To je zanimiv sindrom obrnjenih vrednot. Na eni strani ti nekaj vzamejo, potem pa si na drugi strani zaradi tega boljši, ker si trmast in vztrajen. Predvsem pri športu lahko dokažemo, da smo ne glede na pripadnost politiki ali svetovnemu nazoru enotni in to nam resnično uspeva," je ob boku tekmovanja za Zlato lisico dejal predsednik OKS Gabrovec.

Ta si najboljše smučarke svetovnega pokala v štajerski prestolnici ogleda vsako leto, v zadnjih 15 letih tako pod Pohorjem še ni manjkal, pohvalil pa je napore prirediteljev, ki so kljub visokim temperaturam vsaj veleslalom uspeli spraviti pod streho.

"Resnično se lahko iz tega dobrega zgleda marsikaj naučimo. Vidimo lahko, da tudi vreme ne more vplivati na odločitve. Ljudje imajo vizijo in ne, da si samo želijo tekmo, tega ne delajo samo zaradi mesta, ampak tudi zaradi samega športa," je prizadevanja pohorskih delavcev pohvalil Gabrovec in dodal, da bi bilo včasih v slovenskem športu potrebnega še več takšnega zanosa.

Skupaj s sodelavci in predstavniki v organih mednarodnih zvez si bo tudi v prihodnje prizadeval, da tekmovanje kljub nizki legi ostane v Mariboru. "Upam, da bomo z aktualno zasedbo naših funkcionarjev v vrhu Fise in Evropskega olimpijskega komiteja poskrbeli s športnim lobiranjem, da bo tekmovanje ostalo v Mariboru tudi v prihodnjih letih," je povedal predsednik OKS.

Gabrovec ni mogel prehvaliti nedavnih uspehov slovenskih športnikov. "Ko gledamo zimski del tekmovanj, smo absolutno velesila. Čeprav v dvoranskem športu morda še nismo čisto na vrhu, pa imamo nekakšno konstanto rezultatov. Pot možnega nam je pred časom pokazala odbojkarska zveza. Njihov strateški plan je že od samega začetka predvideval, kako priti na evropsko prvenstvo in z veliko željo in ciljem doseči medaljo, kar se je tudi zgodilo. Ko bo tudi pri kakem drugem ekipnem športu prišlo od tega, bomo priča še boljšemu kakovostnemu preporodu," je povedal Gabrovec.

Visokih ciljev v prihodnje ne skriva in jih pove na glas. Za letošnje olimpijske igre v Riu de Janeiru napoveduje šest slovenskih kolajn. "Od svoje odgovornosti in želje ne bežim. Napovedal sem osvojitev šestih slovenskih medalj v Riu. Včasih mi pravijo, da je to preveč ambiciozna ali celo nora napoved, a jaz verjamem v naše športnike. Žal mi je, da so predčasno olimpijsko pot letos končali taekwondojisti, kjer je tekme odločala po mnenju mednarodne zveze napačna tehnika. Verjamem, da bodo pri mednarodni taekwondo zvezi spoznali napako in da bodo naši športniki morda deležni posebnega povabila," je zaključil Gabrovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.