Šport
130 ogledov

"Spraševali so, če jih imam za neumne?"

motokros Saša Despot
''Do mene je prišel Japonec in rekel 'hvala, Bogo' ter se priklonil,'' dinamiko v Hondini garaži opisuje Bogomir Gajser, oče in trener svetovnega prvaka razreda MXGP Tima Gajserja.

Pred vrati je nova sezona elitnega motokrosističnega razreda, v kateri bo naslov svetovnega prvaka branil Tim Gajser. Najboljši motokrosist sveta bo tudi v prihajajoči sezoni dirkal pod budnim očesom očeta Bogomirja, ki je letos ubral malce drugačno pot.

''Priprave sem nekoliko spremenil, ker ima Tim zdaj dekle in smo se prilagodili. Sezona je dolga, zato sem vse skupaj malo zavlekel. Vsi so se pripravljali že decembra, mi smo pa šele 15. januarja potovali na Sardinijo, tako da smo bili daleč zadnji od vseh tekmovalcev. Ker je sezona tako dolga in proti koncu lahko že primanjkuje moči, sem se tako odločil. Ne stavimo vsega na prvo dirko ali oziroma prvih pet. Potrebno bo zdržati vseh 19 v enakem ritmu oziroma ga celo stopnjevati, zato sem spremenil strategijo,'' je pojasnil Bogomir in dodal: ''Tim je pripravljen, ne morem reči, da ni, ampak res smo začeli pozno. Mislim, da sem naredil prav. Na treningu se vidi, zdaj pa bo treba to prenesti na dirko.''

Gajser se bo v obrambo naslova podal z novim motorjem, ki ga odlikuje vrhunsko opravljeno delo Hondinih inžerniejv. Tudi z Bogomirjevo pomočjo, kakopak.

''Pri motorju je sprememba. Nov je celoten okvir, nove linije. Tim ima občutek, da je motor lažji, čeprav je tri kilograme težji od lanskega. Japonci so zelo dobro opravili svoje delo. Motor je močan in dober za start. Upam, da bova tudi midva nadaljevala tako kot do zdaj. In še boljše. Lani ni bilo popolno. Nisem bil povsem zadovoljen, čeprav je postal svetovni prvak. Življenje se spreminja, Tim odrašča, zdaj ima dekle. To je tudi prav in tako mora biti. Vsi smo šli skozi to in jaz poskušam urediti tako, da nam bo spet uspel vrhunski rezultat,'' je povedal Bogomir.



Gajser starejši ima bogate izkušnje na področju motokrosa, prav tako pa se ne boji povedati svojega mnenja in stoji za svojimi odločitvami. Zaradi svoje neposrednosti se je znašel na nasprotnih bregovih z nekaterimi člani Timove ekipe, a se je zgodba hitro obrnila.

''To je zelo težko. Zavedati se morate, da Japoncu ne morete soliti pameti, a jaz sem jim že leta 2014 dokazal, ko sem videl, da motor ni konkurenčen. Rekel sem, zdaj bo pa tako, ali me boste poslušali ... in smo se skregali. Giacomo Gariboldi mi je takrat dejal 'ali misliš, da so Japonci neumni, da so nori?' In to pred njimi. Odvrnil sem 'ne, to so tvoje besede, rad bi le, da me poslušate, ker vem, kaj je treba narediti.' Potem me je bilo strah. Če ne bi imel prav, bi pogrnil. Povedal sem jim, da je prehitra druga prestava in da morajo spremeniti menjalnik. To so naredili. Takrat je do mene prišel Japonec in rekel 'hvala, Bogo' ter se priklonil. Skupaj nastavimo tudi amortizacijo, gume. Imam kar veliko besede. Moram pa se pohvaliti, da so bili vsi Japonci lani na moji progi, kjer smo testirali novo Hondo,'' je pojasnil Gajser.

''Vse se vrača, vse se plača''

V zadnjih letih se je pogostokrat srečeval z očitki, da skozi sina poskuša izživeti svoje sanje. ''Jaz nisem imel takšnih možnosti. Njegov uspeh je tudi moj uspeh. Jaz sem prvi motor dobil pri 18 letih. Mama mi ga je kupila. Nisem imel denarja za bencin in dve gumi za celo sezono. Tim porabi štiri v enem vikendu. Vztrajal sem. Veliko sem moral prestati. Izgubil sem sina. Poštenost je najpomembnejša. Vera v Boga, vera v tistega, ki je nad nami. Zapomnite si. Vse se vrača, vse se plača. Ne smeš obupati in ostati moraš pošten,'' je pojasnil in dodal, da mu naknadno priznanje s strani slovenske javnosti za oranje ledine na področju motokrosa ne pomeni prav dosti.

''Meni to ne pomeni veliko. Meni je pomembno to, da imamo danes svetovnega prvaka. Slovenci pa s tem samo delajo norca iz sebe. Kje ste še to videli? Pri kateremkoli športu se omenjajo selektorji, trenerji ... mene nikoli. To ni prav. Jaz sem ga posadil na motor. Nobenega trenerja, nobenega športnega psihologa, vse sam. Znanje sem pridobil iz življenja. Nobenih knjig. Na koncu šteje življenjska šola. Če iz življenja znamo potegniti pozitivno, postanemo profesorji in doktorji. Vse šole in doktorati, ki se jih zmišljujemo ljudje, so samo trenutni. Doktoriramo lahko iz življenjske šole.''
Tim je že od malih nog kazal znake neizmernega talenta, ki ga je Bogomir skrbno negoval. ''Poglejte si posnetke. Ko je bil star tri, štiri leta, sem jaz rekel, da bo postal svetovni prvak. Ko sem ga pri 18 mesecih pognal s kolesom brez pomožnih kolesc, se je kar peljal. Eni še hodijo ne. Pri dveh letih in pol sem ga posadil na motor in je vozil. Ne vem, če je to počel še kdo na svetu.''

''Zmagovita beseda je oprosti''

S tistimi ljudmi, ki so mu obrnili hrbet takrat, ko mu je bilo najtežje, se ne obremenjuje. ''Nikoli se ne bom maščeval. Tako kot je rekel Bog, 'odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.' Tudi ti ljudje lahko popravijo napako. Zmagovita beseda je oprosti. Vsi delamo napake. Kdor jo izreče in ne čuti, da je zato manjvreden, je zmagovalec.''

Oba s Timom si v novi sezoni želita ponovitve lanskega rezultata, pri tem pa bo potrebno upoštevati številne okoliščine. ''On je začel novo življenje. Preselil se je s punco. Odvisno, kako ga bo podpirala. Odvisno, ali me bo poslušal. Dejavnikov je ogromno. Najpomembnejši je najin odnos. Vem, kako razmišlja. Če naredi napako, vem, zakaj jo je naredil. Odvisno. Lani sva delala slabo, pa je bil GP prvak. Tudi če letos ne bo, lahko delava bolje. Jaz gledam na stvar z vseh plati. Verjamem, da bova šla pravo pot. Vem, da lahko zmaga,'' je zaključil Bogomir.

 
Komentarjev 4
  • mozicl 18:36 20.februar 2017.

    sm se glih spraševal, če se je že on komu kdaj opravičil?

  • d 18:19 20.februar 2017.

    morda res, ampak moras biti res poseben karakter, ce zelis biti najboljsi na svetu ...

  • Avatar Leon
    Leon 12:59 20.februar 2017.

    Popolnoma se strinjam !