Slovenija
21 ogledov

Bogovič ponudil odstop, na čelu SLS ostaja do decembra

Franc Bogovič Saša Despot
Bogovič izvršilnemu odboru ponudil odstop, a bo SLS vodil do decembrskega kongresa

Predsednik SLS Franc Bogovič je po tem, ko je stranka na volitvah izpadla iz parlamenta, članom izvršilnega odbora danes ponudil svoj odstop. Tudi po štetju glasov iz tujine se rezultat volitev ni spremenil; na ampasadah je SLS dobila manj kot dva odstotka glasov. Odbor je Bogovičevega odstopa ni sprejel, je pa sklenil, da bo stranko vodil do kongresa, ki bo po lokalnih volitvah, 6. decembra. 

Bogovič: "Prevzemam odgovornost!"

Bogovič je poudarja, da prevzema odgovornost za neuspeh stranke na predčasnih volitvah. Zaveda se, kot je dejal, da kot predsednik stranke, ki je po dolgih letih izpadla iz parlamenta, ni več primeren za njeno vodenje.

Ker pa so pred stranko lokalne volitve, je izvršilni odbor sklenil, da bo glavnemu odboru predlagal sklic kongresa za 6. december. Volilna opravila kongresa bodo začela teči prvi dan po koncu drugega kroga lokalnih volitev. "Očitno vsebine programa naše stranke nismo dovolj dobro predstavili. A zdaj ni čas, da se preštevamo, saj se že pripravljamo na lokalne volitve. Po volitvah bomo sklicali kongres, kjer g. Bogovič ne bo več kandidiral," je dejstvo, da Bogovič zaenkrat ostaja na čelu SLS za Planet TV komentiral član Izvršilnega odbora SLS Roman Žveglič.

V javnosti so se pojavila tudi namigovanja, da utegnejo nekateri uspešni župani SLS zaradi neuspeha stranke na volitvah v DZ na lokalnih volitvah kandidirati samostojno. A Bogovič pravi, da do njega takšen signal še ni prišel.

O novem šefu stranke še nič

Predsednik SLS za zdaj ni povedal, koga vidi kot svojega naslednika. Danes so se po njegovih besedah dogovorili, da bodo naredili jasno analizo rezultata, dorekli usmeritev stranke za naprej ter se poskušali v članstvu pogovoriti o bodočem vodstvu. A danes o nobenem imenu še niso govorili.

Koren težav SLS, ki so botrovale neuspehu stranke, pa lahko po mnenju Bogoviča iščejo vse od leta 2000 naprej. "Korak za korakom nam je podpora kopnela. Letos so bile selektivne volitve in tistim, ki smo bili nekajkrat blizu praga, je spodletelo," ocenjuje predsednik SLS. Po njegovih besedah analiza volitev tudi pokaže, da je polovica glasov volivcev šla strankam, ki doslej niso bile v DZ.

Tudi njegova odločitev, da kandidira v Ljubljani in ne v svojem rodnem kraju, zagotovo ni pripomogla k rezultatu, je priznal Bogovič.

Govorice o povezovanju z NSi

Ni pa želel komentirati nekaterih namigovanj v medijih, da naj bi se del stranke SLS po lokalnih volitvah pridružil NSi. Po Bogovičevih besedah so bila razna namigovanja že pred volitvami, o tem pa danes ni bilo govora niti signalov. "Nekateri, ki več vedo o nas kot mi, to pač pišejo in mečejo bombice v politični prostor," je dejal.

SLS je namreč na evropskih volitvah nastopila skupaj z NSi, Bogovič je bil izvoljen za evropskega poslanca. Poudaril je, da je bil pobudnik nadaljevanja povezovanja obeh strank na volitvah, vendar so bile predčasne volitve prehitro in je bilo nemogoče sestaviti skupno listo. Povezovanje in spremembe pa bodo po njegovem mnenju potrebne tudi na slovenski desnici.

Bogovič je tudi zatrdil, da v SLS za zdaj ne beležijo upada članstva.

 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 08:21 22.julij 2014.

    Bogovič ni pri vsem tem nič kriv. Kriva je sama SLS še od prej , ko je na vsak način držala rihto SDS oni so jih pa hebal in zaničevali , kjer so le mogli. Kriv je Šrot, krigv je ...prikaži več Žerjav in vsi tisti , ki so tadva nekmeta izvolili za predsednika , čeprav je ata Oman ravno na to opozarjal. Ko se boste , na vašem zboru najprej pomenili kaj želite in kaj hoćete , bo mogoče prišel tudi volilni uspeh. Stvar ki je pa ne smete nikoli več ponoviti je pa kakršnja koli španovija z SDS , pa bil JJ v grobu al pa živ. Nekaj pa le morate vedeti moji kmetiči in to je , da se ne morete iti visoko politiko , ampak se pojdite tisto , za kar ste ustanovljeni , to pa je zastopanje interesov kmečkega prebivalstva oz. kmetov. Če bi v vsaki vladi do sedaj levi ali desni , zahtevali zase samo kmetijsko ministrstvo , bi bili še danes v parlamentu , tko je pa vprašanje kdaj boste , če boste sploh še kdaj !