Svet
52 ogledov

Za "brisačarstvo" tudi denarna globa

Brisače na plaži Profimedias
Na Hrvaškem se proti praznim brisačam na plažah borijo z redarji, v Španiji pa vas lahko tudi denarno kaznujejo. Naši upravljalci kopališč težav ne zaznavajo.

Včeraj smo poročali, da v občini Tisno na Hrvaškem mestni redarji v večernih urah odstranjujejo kopalno opremo in druge osebne predmete, s katerimi si želijo kopalci za naslednji dan zagotoviti prostor na plaži.

Na nekaterih drugih plažah so že nekaj let nazaj postavili table z napisom, da je na plaži prepovedano puščati brisače ali drugo kopalno opremo, v Španiji pa "brisačarstvo" tudi denarno kaznujejo. Opozorilne table so postavljene v Podgori in Tučepih, kjer so komunalni redarji ponoči vse, kar leži na plaži, obravnavali kot smeti.

Negodovanje zaradi praznih brisač

Na drugih plažah je zaradi "brisačarstva" kar nekaj negodovanja. "Najbolj privlačni so prostori pod smrekovimi vejami, kjer je senca zagotovljena ves dan," se pritožujejo gostje v Makarski. "Letos je bilo v kampu Padova 3 ob osmih že pol plaže zasedene. Pol plaže! Pa vam povem, da razen brisač tam ni bilo nobenega," je eden od komentarjev na Fecebook spletni strani ob včerajšnji vesti s Tisna.

Drugi ob tem opozarjajo, da je opremo z blazinami in rokavčki treba nekje pustiti, ko se recimo v času kosila in najhujše vročine umakneš v senco. "Ker imamo dva majhna otroka imamo s sabo milijon stvari plus šotor za senco," pravi oče dveh otrok. "Ob 11.30 gremo v apartma ali prikolico, da gresa otroka spat in stvari pustimo na plaži, saj je po 15h, ko se vrnemo na plaži vse polno."

Brisače na plaži | Avtor: Profimedias Profimedias

Jutranje rezerviranje prostorčkov na plaži moti tudi nekatere v Sloveniji. "V Izoli na svetilniku že to delajo, je postalo trendi," pravi komentatorka v enem od zapisov na Facebook spletni strani. A upravljalci kopališč problema niso zaznali. "Nismo zaznali, da bi to pri nas predstavljalo večji problem, zato tudi nismo razmišljali o kakršnih koli ukrepih," pravi Petra Baruca Zabukovec, tiskovna predstavnica v družbi Hoteli Bernardin, ki upravlja plaže v Simonovem zalivu. Podobno ugotavljajo tudi drugi upravljalci.

V Španiji vas "rezervacije" drago stanejo

V Španiji vas tovrstne "rezervacije" na plaži lahko tudi drago stanejo. Na španski obali Costa del Sol namreč policija vsako jutro odstranjuje brisače, ob katerih ni lastnika in zaračuna 30 evrov, če želi lastnik svoje stvari dobiti nazaj.

"Gre za vprašanje enakih pravic," je povedal Oscar Medina, župan mesta Torrox. Iniciativo na območju Costa del Sol je opisal kot "pionersko". "Veliko je bilo nezadovoljstva in negodovanja s strani lokalnih prebivalcev in nekaterih obiskovalcev," je povedal. "Postali smo pozorni na pritožbe na socialnih omrežjih, problem pa smo opazili tudi sami in izkusili takšno frustracijo. Če greš na plažo ob 11h ali enih, vzameš prostor, ki ga dobiš takrat. Oseba, ki ob sedmih rezervira prostor na plaži za cel dan in je na plaži ni, ravna neetično. Nobeden ne more rezervirati mesta na plaži, saj gre za javni prostor."

Dodal je, da ne gre za to, da bi želeli pobirati denar, ampak bi radi predvsem ozavestili ljudi, da plaža pripada vsem, in pojasnil, da ima ukrep, ki so ga začeli izvajati lani avgusta dobre učinke. Letos so zasegli le nekaj deset brisač, pri čemer je bilo največ kršitev na plaži Ferrara, ki je bolj ozka od preostalih na območju, in se hitreje zapolni.

Komentarjev 14
  • Michaela 10:32 14.avgust 2015.

    No, nam so z manjše dalmacijske plaže odvlekli otroški voziček in stvari ki smo jih za pol ure pustili zložene in pripravljene za odhod (vsedli smo se v restavracijo, ki je na plaži). Ob 22. uri ni bilo ničesar več. ...prikaži več. Nasl. jutro so nas poslali na neko deponijo na komunalo in tam smo naš nov voziček našli skupaj z ostalo kramo in smetmi, ki jo pobirajo s plaž. Ko sem do skrajnosti neprijaznega vodjo deponije vprašala po zdravi pameti njegovih ljudi, da odpeljejo tudi voziček, zložene in brisače... je dejal, da je v vozičku morda bomba in take stvari odstranijo, če lastnikov ni v bližini. Sedeli pa smo največ 10 m stran...v nabito polni restavraciji. Paranoično ali pa zgolj debilno.

  • dragec 06:48 14.avgust 2015.

    No,no, potem si ti lopof

  • Ludvik Miholic 21:28 13.avgust 2015.

    jas sem jim ponoci pobral brisace in tako da imam za celo zivljenje in velike brisace katere niso poceni