Slovenija
420 ogledov

Bojana Muršič: Obžaluje, da je lagala in odstopa

Bojana Muršič Državni zbor
Bojana Muršič je zaradi spornega nakupa flis jopic z denarjem Občine Ruše odstopila z mesta podpredsednice DZ in občinske svetnice Občine Ruše, želi pa še ostati poslanka.

"Obžalujem, da sem v zvezi z naročilom in porabo sredstev svetniške skupine SD Ruše zavajala javnost, medije in stranko SD, za kar se vsem iskreno opravičujem," je v javnem pismu sporočila Bojana Muršič. 

Z občinskim denarjem kupila flis jopice za stranko

Poslanka SD Bojana Muršič je z občinskim denarjem kupila flis jopice za svojo stranko. Na naročilnici je bilo sicer navedeno, da za svetniško skupino SD naroča pisarniški in potrošniški material v vrednosti 641,88 evra, po pregledu kodnih številk pa se je izkazalo, da gre poleg pisal še za 30 jop iz flisa v vrednosti 341,13 evra. "Ker sem dobavljen material prevzela sama, za ravnanje prevzemam vso odgovornost."

Muršičeva iz svojih sredstev poravnala celoten znesek 642 evrov nakazala na tekoči račun občine. Rdečemu križu pa je, kot je zapisala, nakazala tisoč evrov za nakup prehrambnih paketov socialno ogroženim družinam..

"Odločitev je bila napačna"

Kot piše Muršičeva, so na občini del sredstev, namenjenih za delo svetniške skupine, namenili v korist ljudi, predvsem tistim, ki pomagajo svetnikom Svetniške skupine SD. "Nikoli niti evra denarja nisem in ne bom porabila v svojo korist. Priznam pa, da je bila moja presoja o nakupu termoflis jopic, ki smo jih svetniki Svetniške skupine SD Ruše razdelili ljudem, po Pravilniku o porabi proračunskih sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov, napačna."

Oprostite tudi novinarji!

Namen pri nakupu termoflis jopic ne opravičuje dejanja, da sem kršila pravilnik, ugotavlja poslanka, ki se opravičuje tudi za svoje zavajanje v izjavah. "Še posebej bi se na tem mestu želela opravičiti medijem in novinarjem, na vprašanja katerih sem glede porabe sredstev za delo Svetniške skupine SD Ruše trdila, da je šlo zgolj za nakup pisarniškega materiala."

SD: "Tega jokerja smo zapravili"

Kot je na današnji novinarski konferenci sporočil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, Muršičeva v skladu z dogovorom vodstva stranke ostaja članice SD in poslanske skupine.Njeno javno priznanje, opravičilo in odstopa sta po oceni SD dovolj, je povedal Han, čeprav je ugled nje in stranke SD načet.

Zdaj bi lahko predlagali naslednika Muršičeve na mestu podpredsednika DZ, a ga verjetno ne bodo. Han osebno meni, da so, kot poroča STA, "tega jokerja" zapravili in se za funkcijo zdaj ne morejo potegovati.

V Transparency International Slovenija presenečeni

V Transparency International Slovenija se medtem sprašujejo, ali lahko Muršičeva kljub nepravilnostim še naprej opravlja delo poslanke. Menijo namreč, da bi morali poslanci spoštovati najvišje standarde transparentnosti pri porabi javnih sredstev, k čemur jih zavezuje Zaveza za boj proti korupciji. To je v imenu Muršičeve podpisal predsednik SD Dejan Židan.

Vid Doria: Sprejeti bi bilo treba kodeks etike poslancev

Generalni sekretar IT Vid Doria je prepričan, da bi kodeks etike poslancev, na katerega v TI opozarjajo že desetletje, pozitivno vplival na demokracijo in delo državnega zbora, ki v javnosti zaradi dvoma o integriteti poslancev ne uživa dovolj zaupanja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • OneCent 13:49 11.maj 2016.

    Kakršni volilci, takšni izvoljeni voli in volice.

  • OneCent 13:42 11.maj 2016.

    Čakaj malo! Torej trdiš, da kriminalec tipa JJ lahko čiča v parlamentu, tatica tipa BM pa ne ?!?!

  • Avatar olor
    olor 22:16 10.maj 2016.

    Sama mafija, SD SMC, SDS, ...