Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Bolezen brez vzroka in brez zdravila

Žurnal24 main
V Sloveniji se s parkinsonovo boleznijo sooča okrog 7.000 ljudi, večina je zbolela po 60. letu.

To degenerativno bolezen, ki ji za zdaj še ne poznamo niti vzroka niti zdravila, bo društvo Trepetlika (društvo bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami) ta mesec bolje predstavilo na dogodku, ki se bo 26. aprila v ljubljanskem Parku Tivoli odvil v sklopu pravkar obeleženega svetovnega dne parkinsonove bolezni.

Zgolj lajšanje simptomov

Čeprav parkinsonove bolezni ni mogoče ozdraviti, je medicina v zadnjih letih na srečo napredovala vsaj na področju lajšanja njenih simptomov. V društvu Trepetlika poudarjajo, da se bolezen pri vsakem posamezniku kaže drugače, zato je temu treba prilagoditi tudi zdravljenje. Obenem opozarjajo na to, da Slovenija v primerjavi z drugimi državami nameni bistveno manj denarja za bolezni možganov in živčevja, med katere spada tudi parkinsonova bolezen. Sredstva, namenjena njenemu odkrivanju in zdravljenju, so v zadnjem desetletju celo upadla.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.