Zdravje > Aktualno
119 ogledov

Bolezen se večinoma pojavlja pri moških

Hemofilija Profimedias
Hemofilija je dedna motnja strjevanja krvi.

Svetovna zveza hemofilikov vsako leto 17. aprila obeležuje svetovni dan hemofilije, s tem pa želi opozoriti na to in ostale dedne bolezni z motnjo strjevanja krvi. Več kot 80 odstotkov odraslih in dve tretjini otrok s to boleznijo ima vsaj občasno bolečine. Multimodalno lajšanje bolečin pa lahko prepreči bolečine in omejitve gibanja, opozarjajo strokovnjaki.

 

Pri odraslih akutno bolečino običajno povzročita krvavitev v sklepe ali mišice in kronična bolečina zaradi sinovitisa, artritisa ali artropatije, medtem ko otroci običajno čutijo bolečino zaradi injiciranja, so sporočili iz farmacevstskega podjetja Bayer.

Predsednik Društva hemofilikov Slovenije Jože Faganel je v sporočilu poudaril, da mladi slovenski hemofiliki ne poznajo hudih bolečin, ki jih sprožajo krvavitve v sklepe, če si redno vbrizgavajo predpisane odmerke koagulacijskega faktorja.

Najbolj učinkovita terapija za bolnike s hemofilijo A, ki je najtežja oblika bolezni, je preventiva. In sicer profilaktično zdravljenje s sodobnimi zdravili, ki ponuja učinkovito zaščito pred krvavitvami v sklepe.

Medicinska oskrba v Sloveniji je na visoki ravni - profilaktično zdravljenje je standardna možnost za bolnike s hemofilijo A. Vendar je tako šele zadnjih nekaj desetletij, zato imajo zlasti starejši bolniki hude bolečine zaradi posledic starih krvavitev v sklepe.

Na voljo kar nekaj terapij

Za oceno posameznikove intenzivnosti bolečine obstajajo ustrezna orodja, kot so lestvice bolečin, kot je vizualno analogna skala za odrasle, ali lestvico Wong Baker za otroke, ki prikazuje srečne in nesrečne obraze. Ko je bolečina zabeležena, je naslednji korak razvoj strategije za obravnavo bolečine. To pripravita zdravnik in bolnik skupaj.

Obstaja več primernih terapevtskih možnosti - zdravljenje z zdravili, fizioterapija, psihološka podpora, akupunktura ali vzročno zdravljenje z zamenjavo sklepa. Cilj optimizirane obravnave bolečine je doseči trajnejše stanje brez bolečine za bolnika in tako preprečiti omejitve gibljivosti, so še sporočili iz podjetja Bayer.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.