Magazin > Lepota & telo
50 ogledov

Bolj kot količina je pomembna kakovost

olivno olje Shutterstock
Oljčno olje. Ugodni vplivi polifenolov iz oljčnega olja znanstveno podprti. Zdravilno tudi istrsko olje.

Ugodnih učinki polifenolov (antioksidantov) iz oljčnega olja so najbolj izraženi pri posebno kakovostnih oljčnih oljih, so potrdile številne znanstvene študije, povzete v zadnji številki vodilne znanstvene revije s področja prehrane Molecular Nutrition & Food Research. Za najkakovostnejše velja ekstra deviško oljčno olje, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki.

Znanstveni dokazi

"Znanstveni dokazi o varovalnem vplivu polifenolov iz oljčnega olja na krvne lipide so tako močni, da je bila na tej osnovi odobrena tudi zdravstvena trditev, ki se lahko uporablja na označbah ekstra deviških oljčnih olj s primerno koncentracijo polifenov," razlaga Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

V evropskem registru zaščitenih izdelkov je vpisano tudi vrhunsko oljčno olje slovenske Istre, ki je pod stalnim nadzorom kontrolnih organizacij. Poleg izvora in načina priprave nadzorujejo tudi vsebnost zdravju koristnih polifenolov.

Tukaj si preberite, katera olja veljajo za najbolj zdrava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.