Slovenija
189 ogledov

Poslanci v boj za službena stanovanja

seja dz Saša Despot
Še slaba dva tedna časa imajo poslanci, da se odločijo za selitev v parlamentarna stanovanja.

Državni zbor (DZ) ima na voljo 49 stanovanj; v devetih so že vseljeni poslanci, ki so jih dobili v najem v prejšnjem mandatu in so bili v parlament ponovno izvoljeni. Ti bodo z dokazili o upravičenosti bivanje v državnozborskih stanovanjih lahko podaljšali.

Za najemnino od 90 do 300 evrov

Parlamentarna stanovanja so velika od slabih 20 do okoli 70 kvadratih metrov. Poslanci se lahko zanje potegujejo, če njihovi zakonci oziroma partnerji živijo več kot 60 kilometrov stran. Državni zbor stanovanje dodeli tudi tistim, ki živijo bližje, če primernega stanovanja nimajo. Mandatno volilna komisija DZ, ki stanovanja razdeli, pri dodeljevanju upošteva želje poslanca po velikosti in lokaciji službenega stanovanja. Najemnina in obrabnina za najmanjše poslansko stanovanje znaša 90 evrov, za stanovanje v velikosti 66 kvadratov pa 300 evrov. Poleg nizke najemnine imajo poslanci še eno ugodnost, vsak mesec namreč prejmejo 140 evrov nadomestila za ločeno življenje. Pri poslancu lahko bivajo otroci, a mora to prijaviti pristojnim službam DZ prijaviti. 

V službo se raje vozijo

Kljub ugodnostim v prejšnjem sklicu DZ ni oddal vseh prostih stanovanjskih kapacitet. Življenje v prestolnici izbrancem ljudstva torej ne diši najbolj, bržkone tudi zaradi potnih stroškov, ki jim jih služba povrne. Poslanec, ki živi v okoli sto kilometrov oddaljenem kraju in se vsak dan vozi v Ljubljano, dobi vsak mesec 700 evrov višjo plačo na račun stroškov za prevoz na delo.

 

Komentarjev 1