Vizita za živali > Novice
42 ogledov

Bolj ogroženi, kot so domnevali

Gepard EPA
Ena najobsežnejših raziskav o gepardih do sedaj je pokazala, da so najhitrejše kopenske živali bolj ogrožene, kot so predvidevali pred tem.

Gepardi, najhitrejše kopenske živali na svetu, so na robu izumrtja. Če ne bomo ukrepali in sprejeli nujnih ukrepov za varovanje okolja, bodo za vedno izumrli, v novi študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, opozarjajo Zoološko združenje London (ZSL), Združenje za zaščito prostoživečih živali in rastlin (WSC) ter Panthera.

Le še 50 predstavnikov 

Po ocenah treh organizacij na svetu živi le še 7,100 primerkov te vrste sesalcev. Gepardi pa naj bi naseljevali zgolj devet odstotkov svojega nekdanjega zgodovinskega habitata. Najbolj prizadeta naj bi bila vrsta azijskega geparda. Po ugotovitvah raziskovalcev naj bi v odročnem predelu Irana živelo zgolj še 50 predstavnikov te vrste.

Zaradi dramatičnega in stalnega krčenja vrste, avtorji raziskave pozivajo, da gepardi iz "ranljivih" postanejo "ogrožene vrste" na IUCN-jevem rdečem seznamu ogroženih vrst. S tem bi bili gepardi deležni večje mednarodne podpore in prizadevanj pri preprečevanju njihovega izumrtja. 

gepard | Avtor: EPA EPA
"Naše ugotovitve kažejo, da zahteve po prostranih območjih skupaj s številnimi kompleksnimi grožnjami, s katerimi se sooča ta vrsta v divjini, pomenijo, da so gepardi veliko ranljivejši za izumrtje, kot smo sprva mislili," je dejala vodja raziskave Sarah Durant

Znanstveniki pozivajo tudi k nujni spremembi v pristopu za zaščito vrste, ki temelji na prizadevanjih za ohranjanje divjine, ki presegajo državne meje in ki temeljijo na obstoječih regionalnih strategijah. Celostni pristop, ki spodbuja zaščito gepardov s strani lokalnih skupnosti in transnacionalnih vlad, je poleg trajnostnega sožitja med človekom in živaljo po mnenju avtorjev študije bistvenega pomena za preživetje vrste.

Trenutno je 77 odstotkov naravnega habitata gepardov zunaj zaščitenih območij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.