Slovenija
19 ogledov

Bolje nam gre kot Italijanom

sneg Portorož Suzana Kos
Napovedi. Hotelirji v Italiji obupani, pri nas zmerni optimisti. Polni bodo sicer le za silvestrovo.

Kar 62 odstotkov Italijanov bo letos kupilo cenejša božična darila kot lani; zanje bodo porabili skoraj desetino manj, vsak sedmi pa se bo obdarovanju celo povsem odrekel. V veliki meri se bodo odpovedali tudi potovanjem, zato v italijanskih turističnih agencijah že bijejo plat zvona. Ne glede na te podatke na slovenski obali znova računajo, da bodo ob praznikih med hotelskimi gosti znova prevladovali Italijani.

"Morda se bo komu zdelo nenavadno, a odločili smo se, da bomo letos promocijske aktivnosti na italijanskem trgu še okrepili; na druga tržišča se nismo obrnili. Ocenjujem, da je bila takšna strategija uspešna; vseh nočitev je bilo namreč letos le za okoli štiri odstotke manj, upad italijanskih gostov pa je 11-odstoten. Tako menim zato, ker v Italiji  hotelirji beležijo 20- do 30-odstotne padce nočitev," pojasnjuje Jadran Furlanič, direktor portoroškega turističnega združenja.

V teh dneh  pripravlja strategijo za prihodnje leto: "Upam, da protesti pri nas - glede na izkušnje Grčije, Tunizije ali Tajske - ne bodo vplivali na odločitve turistov, da nas ne bi obiskali." V hotelih LifeClass imajo letos precej povpraševanja tudi za božične praznike. "To ni ravno običajno, saj ti prazniki veljajo bolj za družinske," nam je še povedal Furlanič.

Petina gostov Slovencev

"Portoroški hoteli LifeClass bodo tako kot preteklo leto tudi letos dosegli dobiček iz poslovanja, končni finančni rezultat bo zelo podoben lanskemu. V obdobju božičnih praznikov bodo hoteli LifeClass bolje zasedeni kot prejšnja leta, več bo predvsem nemško govorečih gostov. Za novoletne praznike pa pričakujemo polno zasedenost," napoveduje Janez Jager.

Enako za silvestrovo napovedujejo tudi v hotelu Kempinski Palace in Skupini Bernardin. "V nacionalni strukturi gostov bomo gostili stalne skupine iz Avstrije, Nemčije in Italije. Pri individualnih gostih pa prevladuje povpraševanje iz Italije, ki je v primerjavi z lani nižje. Domačih gostov bo predvidoma petina," pa nam je povedala Petra Zabukovec Baruca iz skupine Bernardin.

Portoroško turistično združenje je sicer za vse vikende v decembru pripravilo vrsto prireditev za obiskovalce pod skupnim naslovom Vse sladkosti življenja, ki se bodo končale s tradicionalnim ognjemetom prvega januarja ob 17. uri.

Komentarjev 2
  • feferon 15:35 18.december 2012.

    Samo da je njim krava crknila....

  • tomazz 15:00 17.december 2012.

    Še malo pa bomo kot Švica ...