Zdravje > Otrok
31 ogledov

Boljši pri matematiki zaradi mame

Matematika Profimedias
Ugotovili so povezavo med pomanjkanjem hormona med nosečnostjo in med kasnejšnjo sposobnostjo otroka za matematiko.

Raziskava, ki je sledila otrokom od nosečnosti do šole, je ugotovila povezavo med pomanjaknjem hormona tiroksina med nosečnostjo pri materi in med večjimi težavami otroka pri matematiki.

Ugotovljeni odstotek je kar visok, ugotavlja nizozemska raziskava, ki so jo objavili v European Journal of Endocrinology. Otroci žensk, ki so imele med nosečnostjo nizke ravni ščitničnih hormonov, imajo za 60 odstotkov več možnosti, da bodo imeli v šoli pri aritmetiki slabše ocene od vrstnikov.

Z jezikom ni težav

Znanstveniki so sicer že v preteklih raziskavah ugotovili, da je pomanjkanje hormona tiroksina pri nosečnicah povezano z zmanjšanim kognitivnim razvojem otrok. Do zdaj pa ni bilo jasno, kako se to odraža tudi pri uspešnosti v šoli.  

Ekipa Martijn Finken iz VU University Medical Center je preučevala 1.196 zdravih otrok od rojstva do petega leta starosti. Že v dvanajstem tednu nosečnosti pa so materi izmerili raven tiroksina, te pa so kasneje primerjali z rezultati jezikovnih in matematičnih testov. Čeprav so ugotovili velike razlike pri matematičnih sposobnostih, niso opazili nobenih razlih pri jezikovnem znanju.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.