Magazin > Lepota & telo
1787 ogledov

Težave s prostato so obvladljive

moški Shutterstock
Težave s prostato, ki so pri moških pogoste spremljevalke staranja, so pogosto neizogibne, na srečo pa danes večinoma tudi obvladljive.

O tem, kaj storiti ob težavah in kakšna so nova odkritja pri njihovem zdravljenju, smo se pogovarjali z urologom Bojanom Tršinarjem.

Kateri simptomi kažejo na težave s prostato?

Težave z mokrenjem zaradi benignega povečanja prostate (BPP) so najpogostejše in največkrat nastajajo počasi, postopoma in skoraj neopazno. Bolniki jih pripisujejo staranju, ne pa bolezni. V začetku opazijo predvsem, da se jim slabša curek seča in da morajo na vodo tudi ponoči. Kasneje se pojavijo tudi težave pri začenjanju mokrenja, prekinja se curek seča, imajo občutek nepopolnega izpraznjevanja sečnega mehurja, pogosto mokrijo, vmes se morajo napenjati in podobno. Bolniki z rakom prostate v začetku nimajo nobenih težav ali pa so njihove težave z mokrenjem podobne kot pri bolnikih z BPP. Bolniki s kroničnim vnetjem prostate običajno navajajo neprijetnosti ali bolečine v mali medenici, ob akutnem vnetju pa imajo močne težave pri odvajanju seča z znaki akutne okužbe sečil (visoka temperatura in mrzlica).

Pri kateri starosti se te težave najpogosteje pojavljajo?

Težave z mokrenjem pri moških zaradi BPP se največkrat začnejo pojavljati po 50. letu. BPP je namreč počasna, vendar kronično progresivna bolezen. Je del normalnega staranja moškega. Mlajši moški po 30., 40. letu, lahko tudi mlajši, pa imajo največkrat težave z vnetjem prostate.

Nove raziskave kažejo, da so pri zdravljenju težav s prostato učinkovita zdravila rastlinskega izvora. Za koga so ta zdravila primerna?

Zdravilo rastlinskega izvora iz izvlečkov Serenoe repens (pritlikave ameriškae palme Saw palmetto) je učinkovito predvsem pri bolnikih, ki imajo zaradi BPP blage do zmerne simptome mokrenja. S številnimi raziskavami so ugotovili, da je takšno naravno zdravilo za prostato specifično, z dokazanim antiproliferativnim (zavira rast prostate), antiandrogenim (zavira tvorbo aktivnega testosterona) in antivnetnim učinkom. Zaradi svojega protivnetnega delovanja se zdravilo priporoča ne samo bolnikom s težavami mokrenja zaradi BPP, ampak tudi bolnikom s težavami zaradi kroničnega vnetja prostate.

Kaj pa pri težavah, ki jih prostati povzročajo bakterije?

Vnetja prostate (prostatitis) razdelimo v več skupin. Akutni bakterijski in kronični bakterijski prostatitis praviloma zdravimo z dolgotrajno uporabo antibiotikov. Ta vrsta vnetja je relativno redka. Pogostejša oblika je tako imenovani kronični pelvični bolečinski sindrom, pri čemer imajo bolniki zlasti nejasne bolečine v presredku, mehurju, testisih in križu. Pogosteje morajo mokriti, mokrenje je lahko tudi boleče, curek seča pa šibak. Zdravljenje teh težav je lahko zelo dolgotrajno in težko. Uporabljamo zlasti zdravila proti bolečinam in za sprostitev mišic medeničnega dna, masažo prostate, akupunkturo, svetujemo ustrezno prehrano in omejitev kolesarjenja. Tem bolnikom svetujemo tudi zdravila rastlinskega izvora.

Ali lahko težave s prostato kako preprečimo?

Na nastanek BPP nimamo kakšnega posebnega vpliva, saj naj bi na spremembo tkiva prostate vplivalo predvsem staranje. Lahko pa z različnimi ukrepi zmanjšamo težave z mokrenjem zaradi BPP. Svetujem omejitev uživanja alkohola in prave kave, mrzlih pijač, pijač z mehurčki in začinjenih jedi, toplo oblačenje ob mrazu in podobno. Lahko pa naredimo veliko, da se raku prostate izognemo. Odsvetujemo predvsem čezmerno uživanje rdečega mesa, maščob, alkohola in hrane, okužene s pesticidi. Priporočamo sojo, živila z veliko karotena, bučna semena ter zmerno pitje rdečega vina in zelenega čaja. Pomembno vlogo pri preprečevanju raka prostate naj bi imela tudi vitamina A in D.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.