Šport
14 ogledov

Bolt presenetil in zmagal

Usain Bolt EPA
Vrhunec svetovnega prvenstva v atletiki je znova pripadel jamajškemu sprinterju Usainu Boltu. v teku na 100 metrov je za stotinko ugnal prvega favorita Justina Gatlina.

Jamajčan Usain Bolt in Američan Justin Gatlin sta se doslej v teku na 100 metrov neposredno na atletskih tekmovanjih pomerila osmič, po finalu 15. svetovnega prvenstva v Pekingu, kjer je Bolt (9,79) za stotinko ugnal Američana, pa Jamajčan vodi s 7:1.

Bolt je po zmagah leta 2009 in 2013 osvojil že svoje tretje zlato v 100-metrskem sprintu, skupno pa že deveto zlato medaljo na svetovnih prvenstvih, s čimer je najuspešnejši atlet v zgodovini SP. Tretji mesto sta si po dolgem čakanju in ogledu fotofiniša razdelila Kanadčan Andre de Grasse (9,92) in Američan Trayvon Bromell, ki sta dosegla isti čas (9,92). Ob koncu prvenstva Bolta v pekinškem Ptičjem gnezdu čaka še nastop na 200-metrski razdalji.

"Moj tek je bil zarjavel"

"To še ni moja najboljša predstava, še vedno imam težave. Sem sem prišel sproščen, brez stresa in zlato odhaja z mano. Moj cilj je ostati številka ena do tekmovalne upokojitve. Zato se priganjam in priganjam. Vse se na koncu odvija na stezi, kjer je potrebno odteči svoje. Moj tek danes je bil, lahko tako tečem, zarjavel. Lahko bi tekel hitreje. Ta naslov mi veliko pomeni, saj je za mano dolga in težka sezona. Vrnil sem se po poškodbi. Po polfinalu sem se pogovoril s trenerjem, ki mi je rekel, da preveč razmišljam. Imel je prav, saj točno vem, kaj mi je storiti. Mislim, da bom ta recept uporabil tudi v teku na 200 m, ki je moja ljubša disciplina," je dejal Bolt dva dni po 29. rojstnem dnevu.

Bolt je v polfinalu dosegel tretji čas (9,96), tako kot v sobotnih kvalifikacijah pa je bil ponovno prepričljivo najhitrejši triintridesetletni Gatlin (9,77). Ob tem je Bolt po zelo slabem startu šele v zaključku prvega od treh polfinalnih nastopov prišel do zmage in to po fotofinišu, saj je isti čas v njegovi skupini dosegel tudi de Grasse, 9,96 pa je zmogel tudi zmagovalec tretje skupine in nekdanji svetovni prvak Tyson Gay iz ZDA.

Slednji je bil v finalu šesti (10,00), peti je bil Američan Mike Rodgers (9,94), sedmi nekdanji svetovni rekorder Jamajčan Asafa Powell (10,00), osmi Francoz Jimmy Vicaut (10,00), deveti pa Kitajec Bingtian Su. Slednji je kot prvi Kitajec v Boltovi polfinalni skupini tekel pod 10 sekundami.

Gatlinu ni pomagala tudi življnjska forma

Bolt je imel zaradi poškodb izjemno slabo sezono, na drugi strani pa je bil Gatlin v življenjski formi in je z 9,74 sekunde lastnik najboljšega časa sezone na svetu. Po desetih letih si je želel, da bi znova osvojil svetovni naslov.

To je bil sicer šele Boltov drugi nastop na 100 m v sezoni, prvič se v Braziliji ni spustil pod 10 sekund. Njegova najboljša dosežka leta na 100 in 200 m (20,12) sta daleč od njegovih svetovnih rekordov (9,58 in 19,19), pa tudi precej za dosežki leta Gatlina (9,74 in 19,57).

V metu kladiva je naslov ubrani Poljak Pawel Fajdek (80,88 m), zlato v suvanju krogle je osvojil Američan Joe Kovacs (21,93 m), v sedmeroboju pa Jessica Enis-Hilll (6669 točk).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.